Regeringen vill uppenbarligen inte stoppa all kriminalitet
Trots högt tonläge mot kriminalitet går regeringen fram med politik som faktiskt gynnar arbetslivskriminalitet, skriver Arbetets ledarskribent.
Polismyndigheten uppskattar att den kriminella ekonomin omsätter långt över 100 miljarder (100 000 000 000!) varje år. Och denna ekonomi är djupt insyltad i svensk arbetsmarknad.
Konsekvenserna drabbar både anställda och de företag som försöker göra rätt för sig. Goda villkor och ordning och reda konkurreras ut av giriga fuskare som ser en chans att tjäna pengar.
Alla vet om arbetslivskriminaliteten
Detta vet facken, detta vet polisen och detta vet ekobrottsmyndigheten. Alla experter verkar rådande överens om att mer kontroll och slopad sekretess måste till.
Det är också därför både förra regering och den nuvarande sett till att vi fått så kallade center mot arbetslivskriminalitet och skjuter pengar till arbetsmiljöverket. Alla verkar rörande överens.
Men regeringen presenterade i sin budget att de nu sänker arbetsgivaravgiften för små företag som har upp till två anställda. Utöver detta har regeringen valt att inte återinföra revisionsplikten för mindre aktiebolag. De slipper alltså redovisa ekonomin på samma sätt som större företag även framöver.
Främjar fiffel
I en perfekt värld vore förenklingar för mindre företag ett bra sätt att utmana större aktörer och gynna lokala aktörer. Men problemet är att arbetsmarknaden är långt ifrån perfekt. Tvärtom kryllar det av opportunistiska skojare som bara väntar på nya sätt att spara in och casha ut.
Dessa skojare slipper nu alltså fortsatt ha en revisor och redovisa siffror, trots att vi idag vet att kriminalitet äter sig in exakt överallt i samhället. Trots att ekobrottsmyndigheten efterfrågar action från politiskt håll. Trots löften från regeringen att de skulle bekämpa kriminaliteten.
Nu våras det alltså för fifflarna och förslagen som gynnar dem kommer från självaste regeringen. Sänkta arbetsgivaravgifter och sänkta krav på redovisning för mindre företag skapar incitament för att företag att fortsatt ta in oändliga entreprenörsled. De som slarvar med redovisning kan fortsätta utan konsekvenser.
Gick till val på hårdare tag – gör tvärtom
Försämringar, upphandlingar som skapar långa entreprenörsled där anställda inte vet vilka människor som jobbar på samma ställe är eller vem som är ansvarig. Press, stress, skador. Problemen hopar sig och har skapat ett system lika krångligt som det är i behov att styras upp.
I byggbranschen är problemen med fusk och oändliga entreprenörsled med små aktörer så utbrett att hederliga företag som tar in inhemsk personal med goda arbetsvillkor konkurreras ut helt.
Den här regeringen gick till val på, och blev vald för sitt höga tonläge om hårdare tag. Men det de verkar helt blinda inför är att i det regelfria och rabatterade banas väg för just kriminalitet, fusk och oförätter. De har tänkt på konsekvenserna för småföretagande, ja.
Men konsekvenserna för de kriminella verkar regeringen strunta i.