David en av 300 som blir av med jobbet när Mathem stänger lager: Alla ansträngningar var förgäves
Alla 300 lagerarbetare blir av med jobbet när Mathem stänger sina lager i Malmö och Göteborg. För lagerarbetarna innebär beskedet lite av en chock.
Det går dåligt för Mathem. I början av sommaren varslades 60 av Mathems chaufförer i Stockholm om uppsägning, samtidigt pågår en stor omorganisation bland tjänstemän i företaget, skriver Handelsnytt.
Och i går kom beskedet att Mathem lägger ner lagerverksamheten i Göteborg och Malmö.
Det automatiserade lagret i Larsboda utanför Stockholm tar över redan i höst.
Det betyder att 150 lagerarbetare i Göteborg och lika många i Malmö blir av med jobbet.
”Gått dåligt för Mathem”
På Mathems lager i Göteborg jobbar David Cerwall och Silva Akbas. David har jobbat där i tio år och är numera skyddsombud och ordförande i Handelsklubben.
Silva har jobbat nästan lika länge och är vice ordförande och försäkringsansvarig i klubben.
De blev egentligen inte så förvånade över beskedet att de varslas – men de trodde inte att det skulle ske redan nu.
– Vi har ju vetat länge att det gått dåligt ekonomiskt för Mathem, att vi måste vända trenden. Och vi som jobbar här har verkligen försökt komma med förslag på hur vi ska bli mer effektiva. Så nu kändes det tråkigt att alla ansträngningar inte ledde till något, vi trodde att vi hade längre tid på oss, säger David Cerwall.
– Ja, det blev lite av en chock att det kom så plötsligt. Att vi ska stänga redan den sista oktober var vi inte beredda på. En del är i chock, andra är mest ledsna och sorgsna. Men många har inte riktigt hunnit förstå vad det innebär än. Vi får ju många frågor nu om vad som gäller – om man får lön efter sista oktober till exempel, säger Silva Akbas.
Mycket oklart på Mathem
David och Silva försöker svara på frågorna så gott det går, men det är också mycket som inte är klart än.
Först ska facket och arbetsgivaren förhandla och när det är avslutat börjar uppsägningstiden gälla för lagerarbetarna.
De som blir av med jobbet kommer att få stöd från trygghetsfonden TSL. Det kan bland annat handla om hjälp att skriva cv, jobbcoachning och utbildning för att öka chanserna till nytt jobb.
– Vi har ganska många unga som jobbar här, som nyligen har flyttat hemifrån. De undrar ju hur det ska gå för dem och hur de ska klara sig när de blir av med jobbet. Men det kan vi inte svara på förrän efter förhandlingarna, berättar Silva.
Förhandlingar börjar
Förhandlingarna mellan facket och arbetsgivaren börjar den här veckan. Då går man bland annat igenom listor över alla anställda och kollar av hur länge olika personer har jobbat.
Ju längre anställningstid man har, desto längre blir uppsägningstiden. De som har jobbat längst, över tio år, har sex månaders uppsägningstid enligt kollektivavtalet.
– I förhandlingarna ska företaget också redovisa varför de gör den här omorganisationen, alltså varför de lägger det här varslet. De behöver också förklara hur de tänker kring chaufförerna, i dagsläget verkar det vara så att de får vara kvar, säger Enis Shabani som är ombudsman på Handels avdelning i Göteborg.
Mathem ”gör ett stort omtag”
Mathem skriver på sin hemsida att företaget gör ”ett stort omtag” i och med att man ansöker om rekonstruktion och lägger ner lagren i Malmö och Göteborg.
Företaget ägs sedan mindre än ett år av norska Oda Group. Målet är att företaget ska vara självfinansierat år 2026.
Att lagerverksamheten flyttas till Larsboda utanför Stockholm, där lagret är modernare och mer automatiserat, är ett led i det arbetet.
– Att centralisera lagerverksamheten, och driva den genom automationen i Larsboda för samtliga regioner i Sverige, kommer att innebära en markant effektivitetsökning, skriver Chris Poad som är högsta chef för Oda Group, i en kommentar.
”Omtyckta medarbetare påverkas”
Han beklagar att omorganisationen gör att anställda drabbas och blir av med jobbet.
– Att omtyckta och duktiga medarbetare påverkas av den här situationen är en oerhört tung baksida med den här typen av förändringar. Men dessvärre är det nödvändigt för att kunna vända bolaget i rätt finansiell riktning.
Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.
Rekonstruktion – så funkar det
Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem men som på sikt har möjlighet att överleva.
Företaget eller fordringsägare kan ansöka i domstol om rekonstruktion. Om domstolen beviljar rekonstruktion utser den en rekonstruktör.
Lön till de anställda kan vid rekonstruktion betalas ut genom den statliga lönegarantin.