HVB-hem kommer kunna drivas så länge regeringen tillåter det
Ett ruttet system går inte att fixa med slopad sekretess, skriver Arbetets ledarskribent.
– Grov kriminell verksamhet har ätit sig in i verksamheten, säger Peter Allheim, kommissarie vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa) i SVT:s Aktuellt.
Vad då för verksamhet?
Spel? Alkoholsmuggling?
Nej. Det är HVB-hem, boenden för unga eller familjer i behov av specialiserat stöd i särskilda miljöer, som startas och tas över av kriminella. Aktiva bolag har avslöjats ha nära familjeband till kriminella, anställda vara aktiva eller röra sig kring gäng och HVB-hem har använts som lager för vapen och narkotika.
Ansvarig minister, moderata Camilla Waltersson Grönvall, säger sig vara bestört. Med avsky beskriver hon sina känslor inför att vård och stöd för unga, finansierad med skattemedel, blir måltavla för denna cynism.
Waltersson Grönvall vill stänga HVB-hemmen i fråga och slopa sekretess som i dag gör det svårt för myndigheterna att genomföra inspektioner.
Men längre än så sträcker sig inte hennes avsky inför rådande situation.
Indragna tillstånd
Förra året fick sju HVB-hem indragna tillstånd. Om detta har med organiserad brottslighet att göra kan Anna Carin Nyqvist, enhetschef på Ivo inte svara på.
Men många står redo att slå upp portarna på nya. Avslagsfrekvensen för inkomna ansökningar är hela 42 procent, enligt TT. Anledningen till avslagen är okända men det går inte att utesluta att det beror på olämpliga eller direkt kriminella aktörer som vill vårdhemsägare.
Med anledning av detta föreslår Socialdemokraterna nu att åter ta kontroll över vården av unga kriminella.
På en pressträff konstaterade Magdalena Andersson och Teresa Carvalho att marknaden har misslyckats och att det offentliga nu behöver kliva in och strypa de skattemedel som läcker ut till seriösa aktörer.
Tydligheten är välkommen. Och inte en dag för tidigt, sett till vilket soppa naiviteten inför marknadens intåg i det offentlig banat vägen för.
Regeringen nöjer sig däremot med fördömanden. Men det system som i grunden är ruttet och låter kriminella intressen sippra in i våra samhällsinstitutioner förblir orört.
I Tidösverige ska sjuka kontrolleras
Kan verkligen vem som helst starta HVB-hem? Rådande ordning, med fri etableringsrätt, lagen om offentlig upphandling och konkurrensutsatta så kallade marknader gör det tyvärr möjligt.
I Tidösverige ska sjuka späkas, kontrolleras och misstros. Försäkringskassan får mindre pengar och nivåerna i sjukförsäkringarna hålls nere.
Samma gäller löntagare i vad man anser vara ”lägre stående” yrkesgrupper. Mindre budgetar i offentlig sektor som på senaste tiden inneburit varsel och ökad stress och press. Fler tvingas stämpla in och ut, fler kontrolleras och övervakas.
För att inte tala om arbetslösa eller invandrare. De ska veta hut, mätas, späkas in i arbete. Inte ens i tider av konkurser, hög arbetslöshet och kriser visas någon som helst förståelse. Bidragstak och stigmatisering är ansvariga politikers melodi.
Den ”individ” som högerlutande politiker och debattörer säger sig företräda får med Tidöregeringens politik tåla en hel del. Piska, piska, piska.
Kriminella klarar sig undan repression
Gräddfilen för kriminella och skojare in i välfärden ligger dock intakt.
Självaste polisen uttrycker alltså allvarlig oro inför rådande situation. Ledordet borde i detta läge vara kontroll. Men ojandet från ansvarig minister leder, med denna selektiva liberala inställningen, ingenvart.
I svensk politik växer sig ett efterlängtat avstånd mellan höger och vänster sig allt större.
Med sittande regering verkar dock kriminella som driver HVB-hem klara sig undan repression. En anmärkningsvärd risk att ta, hur marknadstrogen man än må vara.