Vid 41 tillfällen har utländska arbetare flugits in av Tesla för att jobba i Sverige, mitt under brinnande konflikt. Det kunde tidningen Dagens Arbete avslöja nyligen.

Som en reaktion på avslöjandet vill Vänsterpartiet nu driva på för att ändra reglerna på EU-nivå genom vad de kallar för en Lex Tesla. Förslaget presenterades på partiets kongress nyligen och syftar till att stoppa vad partiet menar är ett missbruk av EU-rätten. 

– Det vi ser nu, med ett storskaligt strejkbryteri, har vi inte sett sedan 30-talet, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets toppkandidat i EU-valet, till Dagens Arbete.

”Ska gälla i hela EU”

Enligt Vänsterpartiet skulle en Lex Tesla innebära ett undantag från den rätt som företag har att under en kortare period flytta arbetstagare mellan EU-länder. Det skulle inte längre vara tillåtet när det handlar om jobb under en pågående arbetsmarknadskonflikt. Undantaget skulle införas i EU:s utstationeringsregler.

 Vi vill att det här ska bli ett undantag som gäller i hela EU. Man ska inte kunna ta in strejkbrytare i varken Sverige, Grekland eller Irland, säger Jonas Sjöstedt till Dagens Arbete.

”Djupt upprörande”

IF Metall:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, som kan väljas till LO:s nya avtalssekreterare under helgens LO-kongress, är precis som Vänsterpartiet kritisk till Teslas agerande.

”Det är naturligtvis djupt upprörande att EU-lagstiftning om utstationering av arbetskraft kan användas för att organisera strejkbryteri. Det kan aldrig ha varit syftet med lagstiftningen”, säger han i en skriftlig kommentar till Arbetet.

Men han betonar samtidigt att IF Metall generellt sett vill undvika lagstiftning på det arbetsrättsliga området.

”I Sverige är huvudregeln att det är parterna som gör upp om regler och villkor på arbetsmarknaden”, säger han.

Vänsterpartiet skriver i sitt förslag att det kommer lyfta ”Lex Tesla” i EU-parlamentet så snart som möjligt efter valet.

Lyssna på podden Arbetet Krim