Nya Mitten-profilen Rasmus Hansson testar att bli fri. Till sin hjälp har han högerdebattören Henrik Jönssons självhjälpsbok “Bli fri – sju principer för oberoende” som han följer slaviskt i en vecka.
Entreprenören Henrik Jönsson och jag delar mycket. Exempelvis är vi två killar från Malmö med ett -son-efternamn.
I hans bok Bli fri får jag lära mig att Sverige på 80-talet var ett kvävande samhälle. Kollektivismens kedjor hindrade alla frisinnade från att leva ut sina entreprenöriella drömmar.
Jag var inte född då. Jag får lita på Jönssons ord.
Mina egna entreprenöriella förmågor är undermåliga. Jag har inget särskilt driv och jag skulle inte ens kunna sälja dricksvatten till förbipasserande i öknen.
För att jag ska bli lite mer frisinnad läste jag därför Jönssons bok. Det första han ber mig att göra är att föra dagbok.
Kära frihetsdagbok.
I förordet till Henrik Jönssons bok Bli fri står det följande: “Majoriteten av dem som läser denna bok kommer sannolikt aldrig att genomföra övningarna eftersom det är lättare att rationalisera bort det praktiska elementet.”
Det ska vi bli två om.
Övning ett: Träna avvikelse
I den här övningen ska jag vägra låta mig begränsas av andra.
“Byt ut favoritmärket du och dina kompisar delar oavsett om det gället bourbon, bil eller bössa – och motivera ditt avvikande val på ett vänligt sätt.”
Redan här stöter jag på problem. Jag har inga favoritmärken när det kommer till bil, bourbon eller bössa (jag gissar att han menar gevär).
Jag har min 13 år gamla Ford, men jag har inga direkta möjligheter eller någon vilja att byta ut den.
Men jag testade att byta märke på kikärtor. Skillnaden var inte så stor som man kan tänka sig.
Övning två: Byt kontext
“Om alla i din familj brukar sitta på samma platser vid frukostbordet – välj en annan plats.”
Jag och min sambo bytte platser i soffan. Bägge fick ont i nacken. Vi bytte tillbaka.
Övning tre: Ansvar där du står
“Välj en enda sak som du kan göra direkt, och som har en positiv inverkan på din tillvaro.”
Jag valde att rensa avloppet. Det var vad det var.
Övning fyra: Ändra dig
“Om du dricker mycket kaffe – byt ut dagens första kopp mot te.”
Jag har typ ändrat mig om Lund. Har alltid känt en aversion mot Lund. Är man från Malmö lär man sig det tidigt i livet.
“Di lärde i Lund” använder man som skällsord och jag har alltid drabbats av ett bildningskomplex så fort jag passerat kommungränsen.
Men jag besökte Lund två gånger inom loppet av några dagar, bland annat under Kulturnatten, och måste säga att Lund är en ganska charmig stad.
Mysiga gathus på kullerstensgator, stockrosor, ett härligt kulturliv och domkyrkan som körsbäret på tårtan.
Men jag är också lite irriterad över att jag hade det så trevligt i Lund. Klart att det finns en kulturnatt i Lund och att den är supertrevlig, tänkte jag för mig själv.
Vi får se om mina nyfunna känslor för Lund får fäste i mig.
Övning fem: Agera aktivt
“Nästa gång du stöter på en mindre skavank i ditt hem – fatta ett aktivt beslut om att åtgärda problemet utan att gnälla.”
Jag rensade avloppet under punkt tre. Det räcker där.
Övning sex: Bryt vanor
Här vill Jönsson att man ska börja äta kött om man är vegetarian och vice versa. Jag bröt en slags vana i övning två. Det var inte najs. Den lätta går jag inte på igen.
Övning sju: Medvetet lidande
I den sista övningen börjar det bli någorlunda intressant. Medvetet lidande är faktiskt ett tips jag själv fått när jag gått i terapi.
I terapin har jag fått lära mig att stå ut med mina negativa känslor och tankar, att aktivt bestämma mig för att stanna i dem när de uppstår; att medvetet lida.
När man medvetet och aktivt stannar i sitt lidande försvinner negativa känslor och tankar av sig själv istället för att man ska försöka jaga bort dem. Det är något jag själv faktiskt haft nytta av.
”Skatt är stöld”
Om alla Jönssons övningar gjort mig till en mer frihetlig individ? Det vet jag inte. Men å andra sidan vet jag inte riktigt vad det innebär. Jag vet inte vad det är för frihet jag ska ha uppnått med dessa övningar.
Genom övningarna ska man få mer kontroll över på sitt liv och därmed uppnå mer frihet. Det är en lite märklig paradox.
Frihet kan lika gärna kan vara att inte ha ett favoritmärke på bilar. Eller bössor. Eller bourbon. Att frihet ibland kan vara att låta vattnet rinna ner lite långsamt ner i avloppet.
Det är jävligt skönt att inte fixa allt på en gång. Och när vattnet rinner ner långsamt i ditt avlopp och det är lite frustrerande är det ett bra tillfälle att göra övning sju, att lida medvetet.
Kanske är det våra livsåskådningar som går isär. Det lilla jag konsumerat av Jönssons Youtubekanal har lärt mig att han avskyr skatt.
Skatt är stöld och du är mer fri med massa pengar på fickan. TiIll viss del stämmer det. Pengar på fickan innebär mer frihet. Men jag vet inte vad den är värd om det ändå skulle kosta en förmögenhet varje gång ett sjukhusbesök väntar för dig eller någon nära. Eller om alla lämnades att betala sin egen skolgång.
Jag däremot tycker att skatt är ganska najs. Det är skönt att knuffa in pengar och få tillbaka en fungerande sjukvård, kollektivtrafik och resurser till skolväsendet.
För mig är det frihet att vi kollektivt delar på vissa bördor efter våra förmågor och sedan slipper tänka så mycket mer på det.
Våra likheter kanske slutar vid att vi delar hemstad. Och våra -son-efternamn.