SD inte största vinnarna när Ulf Kristersson blir statsminister
Tidölaget visar att höger och vänster lever, skriver Arbetets politiska redaktör.
När man tar sig tid att verkligen läsa igenom Tidöavtalet, det dokument som Ulf Kristersson bygger sitt statsministeräventyr på, inser man vilka som verkligen kommer bli de fyra kommande årens vinnare.
Vid en första anblick sätter dokumentet ramarna för en regeringsbildning på kulturkrigets logik men där de fyra partierna egentligen är mest överens om invandring och kriminalitet.
Avsnittet om migration och integration handlar förvisso varken om migration eller integration.
Det handlar om att utvisa, ta tillbaka uppehållstillstånd, inre utlänningskontroller.
Inte ett ord om hur en människa rättssäkert ska ta sig till Sverige, integreras i vårt samhälle och kunna leva här resten av sitt liv här.
Avsnittet om kriminalitet handlar egentligen bara om hårdare straff och reformer för ökad rättsosäkerhet.
Men dold av den här repressiva bombmattan finns det som alltid är viktigast för moderater: mer pengar till de som redan har hur mycket pengar som helst.
Ger mest till den som har mest
När Jimmie Åkesson härjar loss får Ulf Kristersson sänka bolagsskatten, införa skattelättnader för så kallade personaloptioner, förändra 3:12-reglerna för företag och genomdriva skattelättnader för att spara i aktier och fonder.
Dessutom får toppolitikernas kompisar i välfärdsbolagen fortsätta att lasta skattekronor ur vård, skola och omsorg som om ingenting har hänt. Det är ingen slump att friskolejätten Academedia, trots skakig börskurs, välkomnade regeringens förslag på området.
För att balansera detta har SD – som väl fortfarande låtsas vara ett mittenparti – inte gjort ett skvatt. SD-vallöften om stärkta pensioner och förbättrad sjukförsäkring slogs man uppenbart inte särskilt mycket för att få med i det slutgiltiga avtalet.
Och den rättvisa tandvården Åkesson lovade sina väljare i valspurten blev bara en ny utredning (frågan är redan utredd i SOU 2021:8). Det välfärdsparti SD smickrar sig med att vara klarade inte riktigt mötet med Moderaterna, den svenska överhetens parti.
Långt ute till höger
Det där med välfärden man för övrigt ha med sig nu är budgeten snart ska bli klar. Vid årsskiftet löper flera tillfälliga välfärdssatsningar ut – det handlar om minst 13 miljarder till skola, vård och omsorg – och utan nya beslut så kommer kommuner och regioner bli fattigare.
Dessutom är välfärden redan gravt underfinansierad. Kommer SD bry sig om det? Kommer Moderaterna? Tillåt mig tvivla.
Ibland sägs det att höger och vänster i politiken inte är så intressant längre. Att det inte stämmer visar Tidölaget med all önskvärd tydlighet.
De intressekonflikter som finns inrotade i samhällsbygget – mellan arbete och kapital, mellan offentligt och privat – är inte utlösta eller överspelade.
Därför spelar höger och vänster och hur man ser på konflikterna fortfarande roll .
När Ulf Kristersson väljs till statsminister i dag kommer den mest högerinriktade regeringen på över 80 år kunna tillträda.
Och det är en brakseger för kapitalet.