Nu börjar rättegång mot två anställda efter femårig pojkes död på HVB-hem
Den 5-åriga pojken drunknade efter att ha smitit ut från ett HVB-hem. Nu inleds rättegången mot två anställda som anklagas för vållande till annans död, efter att brustit i uppsikt över barnet.
Det hade varit en stökig natt med många barn vakna och trött personal när den 5-åriga pojken lyckades smita ut från HVB-hemmet i Värmland. Senare hittades han drunknad i en närliggande å.
På måndag börjar rättegången i det tragiska och uppmärksammade fallet.
Två anställda står åtalade för vållande till annans död. Enligt åklagaren har de brustit i uppsikt över pojken genom att låta honom och fem andra barn leka ensamma i hemmets vardagsrum med stängd dörr.
– Jag bedömer att personalen som åtalas har varit oaktsam och att pojken därför kunnat smita ut från boendet. De två har inte haft tillräcklig uppsikt över barnen, som hade mycket speciella behov, sa kammaråklagare Stefan Wessberg i ett pressmeddelande i samband med att åtalet blev offentligt i slutet av augusti.
Skarp kritik mot Humana
Efter olyckan riktades skarp kritik mot HVB-hemmet och företaget Humana som ägde det.
Kort därefter valde Inpektionen för vård och omsorg, IVO att stänga hemmet i sex månader. Senare valde Humana att själva lägga ner verksamheten.
Trots det åtalas alltså bara de två anställda i rättegången som inleds på måndag.
I en intervju med SVT Dalarna, strax efter åtalet, menade pojkens pappa att det tyngsta ansvaret för olyckan faller på Falu kommun och koncernen som drev bolaget.
– Det främsta ansvaret har beslutsfattare och tjänstemän och handläggare på Falu kommun, liksom cheferna på Humana, som aldrig tagit säkerhetsbristerna på allvar.
Rutiner följdes ej
Åklagaren anser dock att det funnits tydliga rutiner på boendet om att barnen inte fick lämnas utan uppsikt, rutiner som alltså inte följts.
– Informationen fanns både i en pärm, veckoblad och ett datasystem. Det fanns även möjlighet att ringa in personal från ett annat boende beläget bara ett par hundra meter därifrån, sa kammaråklagare Stefan Wessberg i pressmeddelandet i slutet av augusti.