Ortens bästa poet 2016 korad
Det var fullsatt på Ungdomens hus i Rinkeby när Tenstabon Liban Abdule blev ”Ortens bästa poet”.
20-årige Liban Abdule från Tensta i Stockholm tog hem titeln ”Ortens bästa poet 2016”, i riksfinalen som hölls i Rinkeby under söndagen. Tävlingen arrangerades av Förenade förorter, som är en kulturell gräsrotsplattform för och av människor från förorten.
Kvaltävlingar har hållits under hösten i Göteborg, Malmö, Uppsala och i Stockholmsförorterna Rågsved, Skärholmen, Tensta och Rinkeby.
Liban Abdule var märkbart rörd av vinsten, efter den mycket jämna tävlingen med åtta finalister. Slutligen stod han i duell mot Iman Talabani från Farsta, Stockholm.
– Det känns jättebra! Att få förmedla mitt budskap inför alla, det är det bästa. Jag är mest nöjd med texten ”Svart kvinna”, som är en hyllning till min mamma och mina systrar, säger Liban Abdule.
”Svart kvinna” handlar om den mångfacetterade, ofta sexualiserade rasism, som den svarta kvinnan får utstå, från samhället, från män, men också från andra kvinnor. Hyllningen består i att visa den svarta kvinnans styrka, att hon trots alla svårigheter fortsätter kämpa.
Det är första gången Liban Abdule tävlar i poesi och förutom den stora äran att koras till ortens bästa poet, får han också ett pris på 25 000 kronor från ABF och Riksteatern som varit samarrangörer.
Han blev övertalad att anmäla sig till tävlingen av förra årets SM-vinnare i Poetry Slam, Simon Matiwos, som är Liban Abdueles kollega på ungdomsgården i Tensta.
– Jag tror han ser mig som en yngre version av sig själv, säger Liban Abdule och skrattar.
Ungdomens hus i Rinkeby, där finalen hålls är fullsatt. En engagerad och delaktig publik på åtminstone 1 500 personer visar sitt stöd under hela poesitävlingen. Det buas åt domarna som bara ger 9,6 poäng i betyg och inte 10, det stampas i golvet, ropas och applåderas högt när någon textpassage från poeterna berör särskilt (för man glömmer lätt att man ska knäppa med fingrarna som applåd för att inte störa framträdandena).
De åtta finalisterna – tre kvinnor och fem män – uppehåller sig alla vid ämnena feminism, rasism, och det av andra pådyvlade utanförskapet, att bli sedd på som annorlunda, mindre värd.
De rösterna är viktiga, tycker Liban Abdule.
– Det är viktigt att våra egna röster från orten får höras. Vi behöver fler koncept som det här i kväll, för det är vårt jobb att få andra att lyssna på oss, säger han.