Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Internationella brottsofferdagen: Tre förslag för stärkt rättvisa

Varför vill inte SD och regeringen stoppa de tiotusentals svenskar som håller sig undan delgivning? Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho skriver med anledningar av internationella brottsofferdagen.

Bakom varje brott finns brottsoffer. Vanliga människor i vårt land som tvingas gå igenom lidande och trauma på grund av andras oförrätter. Många gånger kan det man utsatts för inte ersättas eller göras ogjort.

Men en bra rättsprocess kan i bästa fall bidra till någon form av upprättelse. Just därför är det så allvarligt när någon rättsprocess inte kommer till stånd. Förövare och kriminella har under en längre tid satt i system att hålla sig undan tillräckligt länge för att brottet ska preskriberats

Det här är naturligtvis en helt orimlig ordning som måste förändras. Vi Socialdemokraterna har därför presenterat förslag för att förändra regelverket för delgivning.

Kryphål nyttjas av tiotusentals

För att kunna genomföra en rättsprocess måste formell information nå den misstänkte. Om detta inte sker kan det leda till att rättegången ställs in, och om brottet har en preskriptionstid kan den misstänkte undvika straff genom att hålla sig gömd under delgivningsperioden.

Situationen låter påhittad, men är ett kryphål i lagstiftningen som utnyttjas av tiotusentals svenskar. Inställda rättegångar kostar tingsrätterna 40 miljoner kronor årligen, och värst är det för brottsoffren.

Lidandet och ovissheten förlängs för brottsoffer när rättvisan inte skipas och tilliten till rättssystemet försämras. När straff inte delas ut, tillåts förövaren att gå fri och begå nya brott. Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer beskriver att det är vanligt att våldsamma män undviker delgivning för att fördröja separationsprocessen.

Tre förslag för att säkerställa rättvisa

Så här kan vi inte ha det. Vi socialdemokrater har därför agerat i Sveriges riksdag för att säkerställa rättvisa och göra det omöjligt att undvika straff genom att hålla sig undan delgivning. Det handlar om tre saker:

  • Kriminalisera att hålla sig undan delgivning. Att medvetet undvika delgivning ska inte längre kunna ske utan konsekvenser.
  • Frysa preskriptionstiden under delgivningsperioden. På så sätt blir det meningslöst att gömma sig för att låta tiden gå ut för åtal. Den som begått ett brott ska inte kunna undvika straff.
  • Införa digitala delgivningar. Dagens system är förlegat. Handlingar som skickas till en digital brevlåda ska anses vara delgivna, vilket moderniserar och effektiviserar processen.

Om våra förslag genomförs hade tiotusentals fler brottsoffer få upprättelse. Men dessvärre har vi inte fått stöd för förslagen i Sveriges riksdag.

SD och regeringen röstade nej

Sverigedemokraterna och regeringen röstade nej till samtliga förslag i justitieutskottet. Varför är oklart. Men vi hoppas att de ändrar sig och inser att dagens ordning är fullständigt orimlig och skadlig för Sverige.

I slutändan handlar det om rättvisa – att sätta brottsoffer i fokus. Den som blivit utsatt för ett brott ska få stöd från hela samhället och få upprättelse. För brottsoffer innebär förlorad eller fördröjd delgivning inte bara en känsla av osäkerhet utan också en förlängning av det lidande de redan genomgått.

Många brottsoffer upplever att rättssystemet inte fullt ut skyddar deras intressen. Idag förväntas brottsoffer följa konstens alla regler medan misstänkta kan smita undan genom att gömma sig. Det är inte värdigt en rättsstat.

Imorgon, på Internationella Brottsofferdagen, finns det fortfarande mycket att göra för att stärka brottsoffers ställning i samhället. Att uppdatera regelverket för delgivning är en viktig bit på vägen. Nu är Sverigedemokraterna och regeringen svaret skyldiga till varför de väljer bort detta. Vi socialdemokrater kommer fortsätta kämpa för att stärka brottsoffer och garantera rättvisa i vårt land.