För alla – utom klimatförnekarna – finns  sedan länge tillräckligt med fakta för att vidta de åtgärder som krävs för att hejda klimatförändringarna.

Nu krävs överenskommelser mellan fackföreningar och arbetsgivare om hur vi ska minska utsläppen av växthusgaser och säkerställa full sysselsättning med bra jobb.

Skadligt för ekonomin och hälsan

Med den svenska partsmodellen har vi de verktyg som kan göra omställningen rättvis.

Från fackligt håll behöver vi inte ytterligare ett inspel om hur allvarligt läget blir om vi inte hejdar klimatförändringarna. Vi lider inte brist på kunskap, däremot lider vi brist på handling.

Även utan de värsta klimatalarmistiska scenarierna kan vi se att utvecklingen är tillräckligt skadlig för vår hälsa, våra samhällen, ekonomi och miljö för att vi ska ta itu med våra utsläpp.

Eller annorlunda uttryckt; vi kommer alla att kunna leva ett mycket bättre liv om vi hejdar klimatförändringarna. Att detta redan är allmän kunskap understryks inte minst av att i princip alla världens länder har undertecknat Parisavtalet.

För Sverige har detta lett till beslutet att vi ska vara klimatneutrala senast 2045. 

Bidra till insikt och omställning

För fackföreningsrörelsen är klimatfrågan central eftersom utsläppen av växthusgaser är en konsekvens av:

  1. Vad vi producerar, exempelvis elbilar istället för bensin och dieselbilar 
  2. Hur vi producerar, exempelvis stål med vätgas istället för med kol.

Om vi slutar att använda fossilt bränsle och ser till att varje arbetsplats och det den producerar är klimatneutralt, så hejdar vi klimatförändringarna och slipper de enorma kostnader och problem som följer i klimatförändringarnas spår. 

Så vad behöver göras? Ja det finns inte en lösning för alla men alla kan hitta sin lösning. Den svenska modellens partsöverenskommelser syftar till att undvika trubbig lagstiftning och istället ta fram  specifika och lokalt anpassade lösningar som både fackföreningar och arbetsgivare kan acceptera.

Denna modell lämpar sig därför väl för att ställa om Sverige till att bli klimatneutralt.

Lokala diskussioner

LO vill därför uppmana till lokala diskussioner och överenskommelser mellan fackföreningar och arbetsgivare kring följande tre frågor:

  1. Vilka växthusgasutsläpp orsakar verksamheten på vår arbetsplats?
  2. Vilken teknik eller vilka alternativ finns för att undvika dessa utsläpp?
  3. Vilka kompetenser krävs av arbetstagarna för att genomföra den omställningen och hur ska  arbetstagarna  få lämplig kompetensutveckling?

Svensk fackföreningsrörelse har sedan länge accepterat strukturomvandlingen då man har sett att den möjliggör framväxten av nya och välbetalda jobb. Det sker dock inte genom marknadens osynliga hand utan förutsätter facklig medverkan.

Sverige har dessutom gynnsamma förutsättningar genom att vi själva saknar fossila tillgångar.

Slipper importera fossil energi

Förutom att vi då slipper att importera fossil energi kan också de verksamheter som idag använder fossil råvara drivas vidare genom att ersätta dem med annat.

I Sverige är dessutom arbetskraften generellt sett högt utbildad och rustad att ta de jobb som växer fram inom nya klimatsmarta verksamheter.

Sverige kan naturligtvis inte självt lösa klimatkrisen, våra utsläpp är allt för små. Däremot måste vi ta ansvar för att minska våra egna  utsläpp så att de inte överstiger vad som är klimatmässigt hållbart per capita.

Många andra länder brottas dessutom med samma utsläppsproblem som vi, så genom att ta fram klimatsmarta varor, teknik och tjänster lägger vi också grunden för framtidens svenska export.

Stor efterfrågan

Men det brådskar. En förutsättning för svensk strukturomvandlings framgångar har varit att vi legat i framkant med det nya. Genom att kunna erbjuda teknik, varor och tjänster som få eller ingen annan kan erbjuda får vi konkurrensfördelar som säkrar välbetalda jobb med goda arbetsvillkor.

När världens länder ska ställa om i linje med Parisavtalet kommer det att finnas stor efterfrågan på sådana  lösningar.

Det är dags för verkstad i syfte att genomföra lösningarna. Med den svenska modellen har vi sedan länge ett inarbetat verktyg för detta.