”Arbetare får inte glömmas i den gröna omställningen”
Glöm inte bort oss arbetare, utan oss blir det inget, skriver ordförande för Byggnads Mälardalen William Bertilsson.
Den gröna omställningen är ett av vår tids mest akuta och nödvändiga projekt. Vi står inför en omvälvande förändring där hela samhället måste ställa om för att minska utsläppen och möta klimatomställningen.
Detta är naturligtvis bra ambitioner. Dock finns det en stor risk och det är att arbetarna som ska genomföra den gröna omställningen förbises.
Utan arbete blir det inget
Fokus i debatten har till stor del handlat om tekniska innovationer och nya klimatvänliga material. Industrin lyfter vikten av att utveckla gröna motorer, satsningar på fossilfri energi och hitta byggmaterial som är snällare mot klimatet. Det är naturligtvis viktigt och nödvändigt.
Men det är lika viktigt och nödvändigt att inte glömma bort att det är arbetarna på byggarbetsplatserna, fabriksgolvet och inom transportsektorn som kommer att vara de verkliga utförarna av den gröna omställningen. Det är faktiskt de som är förutsättningen för att klimatomställningen ska bli möjlig överhuvudtaget.
Trots detta verkar näringslivet ha svagt fokus på den kompetensutveckling som behövs för att kunna anpassa sig till de nya kraven. Nya tekniker och processer kommer att krävas för att lära sig hantera ny utrustning, förstå avancerade digitala system och anpassa sig till nya säkerhetsföreskrifter och hållbarhetskrav.
Behövs kompetensutveckling
Detta kommer inte att hända av sig självt.
Det är, tyvärr, helt enkelt så att det idag saknas planer på hur arbetarnas kunskaper ska förnyas och utvidgas för att kunna hantera de nya teknikerna och arbetssätten. Kompetensutveckling måste vara en integrerad del av den gröna omställningen.
Om vi inte investerar i arbetarnas kompetensutveckling riskerar vi en grön omställning där innovationer går till spillo på grund av bristande kompetens på golvet. Det är inte bara en fråga om effektivitet, det handlar om rättvisa.
Arbetarklassen, som redan bär en stor börda av klimatförändringarnas konsekvenser i form av osäkra jobb, hälsorisker och ekonomisk otrygghet, förtjänar att vara en aktiv och uppskattad del av den gröna omställningen.
Byggnadsarbetare står redo
För att säkerställa en rättvis klimatomställning måste staten, arbetsgivarna och arbetarrörelsen samarbeta för att ta fram tydliga strategier för utbildning och omställningsstöd.
Det krävs långsiktiga satsningar på yrkesutbildningar och kompetenshöjande insatser inom de gröna sektorerna och det måste ske i nära dialog med de fackliga organisationerna.
Vårt budskap är tydligt: för att lyckas med den gröna omställningen krävs mer än att bara byta ut fossila bränslen och material, vi måste också investera i människorna som ska utföra jobbet. Det är hög tid att vi genomför en rättvis klimatomställning där arbetarklassen får den uppmärksamhet och det stöd de förtjänar!
Klimatambitioner måste innefatta inte bara tekniska innovationer, utan också en djup respekt och investering i dem som ska utföra den gröna omställningen. Endast då kan vi skapa en hållbar framtid, både för arbetarna och klimatet. Och vi byggnadsarbetare står redo!