Sedan två år tillbaka är huvudregeln i lagen att en anställning är på heltid. Verkligheten ser dock helt annorlunda ut för Handels medlemmar som ofta arbetar ofrivillig deltid och knappt klarar sig från lön till lön.

Heltidstjänster är mycket ovanligt i handeln: två tredjedelar arbetar deltid, och sex av tio deltidsanställda vill ha heltid eller fler timmar på sitt kontrakt.

Den främsta orsaken till ofrivillig deltid är att arbetsgivarna inte erbjuder heltid eller fler timmar. Det gör att många har svårt att leva på sin lön.  

Överlevnad och livskvalitet

Det borde krävas av alla arbetsgivare att de anställer på heltid i första hand. Det är en självklarhet i de flesta mansdominerade branscher, men påstås plötsligt vara omöjligt i kvinnodominerade branscher. 

Sex av tio deltidsarbetande i detaljhandeln känner dessutom oro över att de har för få timmar. I dag står många till sin arbetsgivares förfogande långt mer än 40 timmar i veckan, men kan ändå inte leva på sin lön.

Man är på ständig obetald jour, i väntan på ett sms om att få jobba några timmar, men får bara betalt för deltidsarbete.

Det är ett resultat av att arbetsgivarna slimmat bemanningen, för att inte riskera att behöva betala för en enda timme mer än absolut nödvändigt. Men det är de som jobbar i handeln som tvingas betala priset för arbetsgivarnas flexibilitet.  

Bara ett par, tre timmar ytterligare på schemat skulle betyda mycket för att kunna få livet att gå ihop. Två tusen mer i plånboken till tandläkare, barnens aktiviteter eller bättre mat. 

Heltid ska vara norm

Konsekvenserna av ofrivilliga deltidsanställningar är alltså förödande, allt från hushållsekonomin till vardagslivet och möjligheterna att kvalificera sig till a-kassan förstörs.

Att inte ha en heltidsanställning innebär ofta att du utestängs från bostadsmarknaden när hyresvärden kräver heltidsanställning och banken inte beviljar lån. 

Lagens intention är tydlig: Heltid ska vara norm på svensk arbetsmarknad. Nu behöver arbetsgivarens flexibilitet krympas och rätten till heltid stärkas än mer. Att parterna kommer överens i gemensamt ägda avtal är alltid bäst.

I andra hand måste ännu en skärpning av LAS till. Även serviceproffsen i våra butiker ska kunna leva på sin lön. Nu måste arbetsgivarna helt enkelt börja följa lagen.