Här äger de anställda företagen – och blir miljonärer
I USA jobbar nästan var tionde privatanställd arbetare i ett företag som helt eller delvis ägs av de anställda, och vissa går i pension med miljoner på banken. Men i Sverige är dessa företag mycket ovanliga.
Öppningsscenen i Patrik Witkowskys nya bok Vi kan styra oss själva – en bok om ekonomisk demokrati handlar om Volvo under finanskrisen 2008. Efter år av dåliga resultat ville Ford sälja den svenska biljätten. Framtiden var oviss.
En idé började ta form bland de anställda på Volvo. Kan vi göra det själva? Kan vi anställda driva Volvo på egen hand?
Volvo kunde varit personalägt
Under ledning av Akademikerfackets ordförande Magnus Sundemo blev idéerna alltmer konkreta. En tidigare högt uppsatt Volvochef rekryterades för att agera vd under utköpsprocessen, möten anordnades med regeringen och stora kapitalförvaltare uppvaktades.
Gruppen åkte till och med till USA för att ha möten med olika riskkapitalister.
– Det är ett väldigt intressant exempel där alla pusselbitar förutom finansieringen fanns på plats. Man startade en ekonomisk förening som hette Jakob efter den första Volvomodellen. Tyvärr fick de kalla handen från institutionella Sverige, säger Patrik Witkowsky.
Patrik Witkowsky har sysslat med de här frågorna i tolv år, både som dokumentärfilmare, rådgivare och föreläsare. Han har uppvaktat partier, fackförbund och skrivit rapporter. Tillsammans med kompanjonen Mattias Göthberg driver han tankesmedjan Centrum för personalägande.
Skrivelse i Tidöavtalet
Efter år av ideellt arbete såg han behovet av att samla kunskapen i en bok.
– När jag började var frågan stendöd. I dag är det en viss skillnad. De flesta partier har någon som förespråkar personalägande. KD driver frågan aktivt och det finns faktiskt en liten skrivelse i Tidöavtalet om att underlätta för företag att överlåta verksamhet till personal, säger han.
Vad är det då mer konkret han förespråkar? Först och främst handlar det om att skapa strukturer för att låta små och medelstora företag övergå till personalen i de fall ägaren vill sälja av verksamheten.
Exempel på personalägda företag
Mondragon – Ett fristående nätverk av personalkooperativ med sin bas i Baskien. Mondragon har cirka 80 000 anställda och bedriver tillverkning, distribution och finansverksamhet. Man har även ett eget universitet.
Publix – Amerikansk matvarukedja med 220 000 anställda. Har närmare 1 400 butiker i främst Florida och södra USA. 2016 sålde en mångårig butiksanställd i Atlanta sina aktier i Publix för ett värde av cirka 10 miljoner och gick i förtidspension.
Handelsbanken – Personalstiftelsen Oktogonen äger 10 procent av alla aktier i Handelsbanken. Den instiftades på 70-talet på initiativ av vd:n Jan Wallander i syfte att premiera de anställda ekonomiskt samt ge dem inflytande.
Amerikanska ESOP är förebild
Inspirationen kommer från USA och den så kallade ESOP-modellen som innebär att personalen lånar på företagets framtida avkastning. De behöver alltså inte gå in med egna pengar. Efter utköpet ges de anställda aktier i bolaget och tillsätter själva en styrelse och en vd som jobbar för dem.
Den personalägda andelen i ESOP-företagen varierar, men faktum är att närmare 6 000 amerikanska företag har den här konstruktionen. Det innebär att närmare var tionde arbetare i privat sektor jobbar på ett personalägt företag.
Matvarukedjorna Publix och Winco med 220 000 respektive 22 000 anställda är några exempel.
– Det låter ju väldigt socialistiskt när man pratar om att arbetare ska äga produktionsmedlen. Men i USA är tanken mer att man ska stå på egna ben, oberoende av staten. Och den idén gillar många inom högern, säger Patrik Witkowsky.
Anställda blir miljonärer
Vad är fördelarna då? Enligt Patrik Witkowsky är erfarenheterna från ESOP-företag och Europeiska motsvarigheter som spanska Mondragon att personalägda företag skapar friskare medarbetare, har en generellt längre livslängd och står sig väldigt bra i konkurrensen.
I flera fall har också mångåriga anställda gått i pension som miljonärer.
– Motståndare säger att ESOP-företag saknar incitament att återinvestera. Men det finns nu fyra decennier av forskning som visar att personalägda företag är mer produktiva och överlever längre än konventionella företag. Den mest logiska förklaringen är helt enkelt att anställda blir mer motiverade när de själva äger företaget.
Handelsbanken ett exempel i Sverige
Det finns exempel även i Sverige. Skolkoncernen Magelungen Utveckling och larmtillverkaren Tjeders Industri är två. Ett annat är faktiskt Handelsbanken som i dag ägs till 10 procent av en personalstiftelse.
Men de är ändå förhållandevis få. En möjligen förklaring är arvet från löntagarfonderna på 70-talet. Även om löntagarfonder är något helt annat än ESOP-företag ledde debatten om fonderna till ett slags tankeförbud kring frågor om ekonomisk demokrati i Sverige, säger Patrik Witkowsky.
– Det har varit svårt att få in de här idéerna i Sverige. Dels på grund av löntagarfonderna. Men också på grund av den svenska modellen. Det har inte riktigt passat in, säger han och fortsätter:
– Men vi lever i en tid då de gamla berättelserna håller på att falla samman. Både geopolitiskt och kulturellt. Det finns en större öppenhet för nya tankar.