Ebba Busch vill skuldsätta varenda svensk för att rädda kärnkraften – vindkraften inte värd en spänn
Energiministern väljer kulturkriget framför att prata om sitt fiasko med Kriegers flak, skriver Arbetets politiska redaktör.
Sist elpriset var så här lågt var Göran Persson statsminister. Oasis var långt ifrån att splittras och World Trade Center-skraporna stod ännu i New York.
I snitt landade elpriset på 8,5 öre per kilowattimme (kWh) under augusti, enligt elbörsen Nord Pool. Det är enligt Vattenfall det lägsta sedan augusti år 2000.
Men det finns ett undantag: landets sydligaste delar.
Får betala kontinentala elpriser
I det som kallas elområde 4 låg augustipriset mycket högre – 46 öre/kWh. Underhållsarbete försämrar överföringskapaciteten och i Ringhals görs en årlig översyn. I södra Sverige råder dessutom brist på lokal elproduktion.
Alltså får till exempel skåningar, blekingar, hallänningar och ölänningar betala kontinentala elpriser. Så fungerar det i en avreglerad elmarknad med marginalprissättning där elektricitet frihandlas över gränserna. Få vet det bättre än människorna och företagen i södra Götaland.
Under 2021 tvingades pappersbruket i Klippan varsla till följd av elprischockerna. Och bageriföretaget Pågens tvingades höja priset på bröd som en konsekvens av elbristen i södra Götaland.
Nu får sydsvenskarna en ny örfil. I går berättade nämligen Vattenfall att man pausar det stora havsvindprojektet Kriegers Flak utanför Trelleborg.
El till en halv miljon hushåll
Det blir ingen start 2028 och 2,7 terawattimmar fossilfri el – det räcker till att försörja 600 000 hushåll årligen – går om intet.
Varför? Jo, regeringen Kristersson har upphävt tidigare utställda löften om att staten skulle ta kostnaden för anslutningen till stamnätet.
– Det är helt enkelt så att som förutsättningarna ser ut nu, är det inte lönsamt att bygga svenska Kriegers Flak, och då har vi valt att pausa, säger Vattenfalls chef för vindkraft, Helene Biström, till Dagens Nyheter.
Det är förstås lite iögonfallande att ett statligt bolag oroar sig mer över lönsamhet än samhällsnytta, men sådan är nu tiden.
Samtidigt har en statlig utredning föreslagit – till regeringens glädje – att Sverige ska ge kraftigt subventionerade lån i hundramiljardklassen till bolag som bygger kärnkraft. Dessutom ska de stöttas ekonomiskt av staten i fyra decennier.
Asociala resonemang
Det kan man ju tycka vad man vill om, men det verkar nästan som att en stor och snabb utbyggnad av elförsörjningen inte är något marknaden fixar på egen hand.
Ändå har energi- och näringsminister Ebba Busch kommit med samma asociala resonemang kring vindkraften.
”Det är olyckligt att enskilda projekt har svårt att bära sina kostnader. Det är viktigt att vindkraften utvecklas, mognar och levererar in stödtjänster till elsystemet.”
Så skrev hon i ett skriftligt uttalande till TT om Kriegers Flak-fiaskot.
Några intervjuer blev det inte. Hon var fullt upptagen med att på plattformen X bråka om att ”Islam måste anpassa sig”.
Det är tydligen vad en halv miljon sydsvenska hushåll som plågas av höga elräkningar får hålla till godo med.