Han lurade indier till Sverige och gav svältlöner – nu överklagas dom
Företagaren dömdes för bedrägeri sedan han lurat elva indier till Sverige med falska löften om vita jobb. Nu överklagar både han och åklagaren.
Bemanningsföretagaren sålde arbetstillstånd i Sverige till sina landsmän för mellan 200 000 och 230 000 kronor per person.
De elva indier som nappade på erbjudandet trodde att de skulle få jobb med en lön på minst 20 000 kronor i månaden, och på sikt permanenta uppehållstillstånd i Sverige.
I stället fick de jobba för låga löner – eller helt oavlönat.
Åtalades för människohandel
I våras åtalades företagaren för människohandel, något som Arbetet har rapporterat om. Men för det brottet räckte inte bevisningen, enligt Södertälje tingsrätts dom i slutet av september.
I stället dömdes mannen för bedrägeri till tio månaders fängelse. Han skulle också betala skadestånd till sju av de elva utnyttjade arbetarna. Skadestånden varierade från 80 000 till 228 000 kronor.
När företagaren nu överklagar domen till Svea hovrätt åberopar han inte nya fakta i målet. Han hänvisar helt enkelt till samma uppgifter som han redan har lämnat i förhör i tingsrätten, och hävdar att tingsrätten har värderat bevisningen fel.
Åklagaren har ändrat sig
Åklagaren Anneli Tirud Wallin, som alltså försökte få mannen fälld för människohandel, säger att hon övervägde noga om hon skulle överklaga tingsrättens dom, men valde att inte göra det.
– Men nu kommer jag att göra ett anslutningsöverklagande, säger Anneli Tirud Wallin efter beskedet om den dömde mannens överklagande.
Anslutningsöverklagande innebär att påföljden vid en fällande dom antingen kan skärpas eller mildras. Hade bara den dömde överklagat (inte åklagaren), så skulle hovrätten inte kunna döma till skärpt straff.
När Arbetet ringer kan Anneli Tirud Wallin inte berätta om hon på nytt ska begära att mannen fälls för människohandel, och inte heller vilken påföljd hon kommer att kräva. Anslutningsöverklagandet ska vara klart i morgon, fredag.