Turkiets ilska handlar om Peter Hultqvist
Sverige har en försvarsminister som vågat stå på kurdernas sida. Det är därför Erdoğan inte vill släppa in oss i Nato, skriver Arbetets politiska redaktör.
Ska Turkiet blockera Sveriges väg till Nato-medlemskap? Det var i fredags som Recep Tayyip Erdoğan beskrev Sverige som ett gästhem för terrororganisationen PKK och slog fast att vi inte hör hemma i militäralliansen. Sedan dess har det varit ett fasligt sjå i Washington, Bryssel, Stockholm och Ankara.
Utrikesminister Ann Linde har i dag försökt lugna Turkiet med att Sverige visst anser att PKK är terrorister.
Ja, det gör vi förstås men Erdoğan och hans ministrar tycker alltså att alla som har uppfattningen att det kurdiska folket ska åtnjuta medborgerliga och politiska rättigheter är PKK-vänner. Anklagelsen används flitigt i det allt mer auktoritära Turkiet för att misskreditera och till och med fängsla oppositionella.
Efter gårdagens skrämsel följer nu en mer resonlig ton från turkarna, men med ett krav om att vi måste sluta ”tillåta PKK:s aktiviteter, organisationer och individer att existera”.
Vad är det då för individer och aktiviteter i Sverige som retar Erdoğan-regimen så?
Svaret finns delvis att finna i en händelse från sommaren 2019.
Ville brännmärka Jonas Sjöstedt
Då lanserade Turkiets största tankesmedja Seta en 666-sidig rapport där en mängd europeiska politiker påstods vara sympatisörer till den terrorklassade organisationen PKK.
Chefen för Seta hette vid tillfället Serhat Albayrak. Han är storebror till den turkiske finansministern Berat Albayrak. Han råkar också vara svärson åt landets president Recep Tayyip Erdoğan.
I princip alla som är något att räkna med på Seta fungerar samtidigt som rådgivare åt Erdoğan-regeringen och tankesmedjan är i allt väsentligt ett utskott på regimen.
Rapporten är oerhört detaljerad med fotografier, länkar och artikelreferat. I den redogörs för demonstrationer och möten, i Stockholm och i Uppsala. I den nämns politiker som uttalat stöd till kurdernas kamp i Turkiet och i Syrien.
Bland de svenskar som nämns finns försvarsminister Peter Hultqvist, tidigare EU-parlamentarikern Evin Cetin (S), dåvarande V-ledaren Jonas Sjöstedt och dåvarande V-politikern Amineh Kakabaveh.
Hultqvist har vågat göra rätt
Försvarsminister Hulqvist pekades ut som PKK-lojalist för att han träffat Nasrin Abdullah, befälhavare inom den kurdiska milis som besegrade Islamiska staten.
Det är det här vi måste förstå om Erdoğan, hans regim och hur de nu agerar. Ilskan mot Sverige handlar inte om att vi är en tummelplats för kurdiska terrorister. Det handlar om att vi haft en egen utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik i relation till kurderna.
Om att Försvarsmakten bidragit med militär utbildning till de kurdiska peshmergastyrkorna.
Om att vi har en försvarsminister som vågat säga och göra vad som är rätt.
Nu måste Sverige låta Turkiet få veta att inget av detta kommer ändras om vi går med i Nato.
Att vi inte kommer backa en millimeter på uppmaning av despoten Recep Tayyip Erdoğan.