Elstrejk avblåst efter att företaget skrivit på avtal
UPPDATERING: Konflikten mellan Elektrikerförbundet och ett skånskt elföretag var på väg att utökas med strejk på andra, avtalsbundna, elföretag. Men på måndagskvällen har företaget skrivit på kollektivavtal och stridsåtgärderna dragits tillbaka.
Texten nedan publicerades under måndagseftermiddagen. På kvällen uppger dock Elektrikerförbundets förhandlingschef Mikael Pettersson till Arbetet att ett hängavtal nu är tecknat med företaget Tema Elektro. Stridsåtgärderna är därmed avblåsta.
Strejkvarslet på Tema Elektro i Skåne bröt ut den 23 juni och ska då ha omfattat två medlemmar i Elektrikerförbundet. Vad det har fått för praktiska konsekvenser hittills under semestermånaderna är oklart. Enligt Svenska Dagbladet har också en medlem lämnat facket i samband med konflikten.
Men nu får konflikten, som handlar om att facket vill ha kollektivavtal med företaget, konsekvenser bortanför det enskilda bolaget.
I dag, måndag, har sympatiåtgärder från Byggnads sida brutit ut. Enligt tidningen Byggnadsarbetaren innebär det att sex byggnadsarbetare har uteblivit från jobbet med att bygga en förskola i Höör, ett bygge där även Tema Elektro har uppdrag.
I morgon, tisdag, kan konflikten växa ytterligare i och med ett till varsel från Elektrikerförbundet.
Då stoppas allt arbete i Sjöbo kommun som skulle ha utförts av elektriker på företag som är med i arbetsgivarorganisationen Installationsföretagen och är bundna av installatörsavtalet.
Senare i augusti väntar fler varsel som gäller konflikten med Tema Elektro, dels från Elektrikerförbundet och dels från Målareförbundet.
När Arbetet når Elektrikerförbundets förhandlingschef Mikael Petterson på telefon sent på måndagsförmiddagen har han just kommit till Malmö. Under eftermiddagen ska han träffa företaget och en medlare från Medlingsinstitutet.
Han säger att Elektrikerförbundet tecknar ungefär hundra kollektivavtal per år och att man sällan behöver ta till stridsåtgärder för att nå dit.
– Det är lite tiotusenkronorsfrågan, svarar han på vad som gjort att man inte kommit överens om ett kollektivavtal med det lilla skånska elföretaget.
Han hoppas få en tydligare bild av vad som är bekymret när han träffar företaget. Det är första gången för hans del, hittills har förhandlingarna skötts lokalt.
Arbetet söker företaget för en kommentar. I tidigare uttalanden i bland annat Svenska Dagbladet har vice vd Lena Nersing sagt att företaget har bättre villkor än kollektivavtalets när det gäller bland annat tjänstepensioner.
Facket vill garantera villkor i nivå med avtalet i alla delar.
– Grejen för oss är att teckna hela kollektivavtalet, säger Mikael Pettersson och konstaterar att avtal exempelvis ger trygghet i att pensionen är garanterad även om ett enskilt företag inte betalar in avgifterna.
På Elektrikerförbundets hemsida lyfts bland annat också att avtal ger inflytande över arbetsmiljön samt lika konkurrensvillkor.
Henrik Junzell är förhandlingschef på Installatörsföretagen, vars avtalsbundna medlemsföretag dras in i konflikten i och med varslet som kan bryta ut i morgon. Han är kritisk till hur Elektrikerförbundet har riktat varsel mot dessa företag.
– Man har har sin fulla rätt att försöka få ett kollektivavtal med företaget. Men jag tycker att det är fel att lägga sympativarsel på företag som redan har kollektivavtal och som inte på något sätt kan påverka den uppkomna tvisten, säger han.
Han tycker också att varslet är för omfattande då det omfattar jobb i en hel kommun, men han har inga siffror på hur många anställda det berör om det bryter ut.