Inget polisstöd till utsatta väktare i Rinkeby
När en väktare sköts i Rinkeby förra månaden stoppades arbetet av fackförbundet Transport. Det återupptogs igen efter löfte från polisen att hjälpa till med säkerheten för väktarna. Det extra stödet har dock uteblivit.
För en månad sedan lade fackförbundet Transport ett skyddsstopp för väktare att arbeta i Stockholmsförorten Rinkeby.
Den direkta orsaken var att en väktare skjutits i båda benen efter en rond i en källare till ett hyreshus, och att fortsatt arbete ansågs utgöra fara för medlemmarnas liv och hälsa.
Skyddsstoppet hävdes efter ett möte mellan Transport, polis och vaktbolag, då polisen ansåg sig kunna garantera säkerheten för väktarna samt lovat att ge stöd och hjälp under väktarnas ronder i Rinkeby.
Enligt Transport gick överenskommelsen ut på att väktarna skulle få polisstöd i särskilt otrygga situationer.
Men det utlovade stödet har inte setts till.
– De har inte kunnat komma en enda gång. Och då vet jag att minst två företag har gjort sådana förfrågningar, säger Olivera Pobra, regionalt skyddsombud på Transport till Arbetet.
Hur har polisen motiverat det uteblivna stödet?
– Polisen säger att de inte har samma uppfattning av vad vi kommit överens om, att tanken aldrig var att de skulle följa med när väktarna upplever hotfulla situationer. Jag förstår att polisen har resursbrist, men om de inte är på plats vet jag inte hur de skulle kunna stötta oss.
Enligt Olivera Pobra var polisen under mötet angelägen om att häva skyddsstoppet för att ordningsmakten inte skulle tappa mark i Rinkeby.
– De sa att de 99 procent av befolkningen som sköter sig inte ska behöva lida. Men väktarna arbetar med egendomsbevakning och kan inte lösa problemen i Rinkeby, det är polisiära problem. Vi kan inte skicka 25-åriga väktare för att förhindra knarkförsäljning, säger hon.
Efter beskjutningen i oktober infördes dubbel bemanning under två veckor, för bevakning av fastigheterna i området.
Tanken var också att väktarna snabbare skulle få hjälp av polisen om de hamnat i underläge.
– Men om polisen måste invänta tre patruller för att gå in i Rinkeby blir det inte snabb hjälp, säger Olivera Pobra.
I slutänden anser hon dock att ansvaret för situationen främst ligger hos fastighetsägarna, som vill ha mer för pengarna än vad de kan få, och har en felaktig bild av väktares arbetsuppgifter.
– Jag försöker få fastighetsägarna att förstå att de utsätter väktarna för fara. De vill att de ska tillrättavisa, avvisa eller gå in när de sker ett brott, men det är polis eller ordningsvakters jobb. När vi krävde dubbel bemanning ringde säkerhetsansvariga från fastighetsägarna och sa att de inte hade råd. Säg det till den unga killen som ligger på sjukhus svarade jag, säger Olivera Pobra.
Hur mår han i dag?
– Jag har träffat honom, han är under rehabilitering och kommer att bli fysiskt helt återställd. Men om traumat försvinner vet jag inte, tyvärr.
Arbetet söker polisen för en kommentar.