På Arbetets ledarsida uppmärksammar Martin Klepke industriavtalet och dess tjugoårsjubileum. I ledaren tas också ett antal hot mot industriavtalet upp.

Vi har från Facken inom industrin i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 4 september redovisat ett antal utmaningar som vi gemensamt ser framför oss.

I Arbetets ledare framförs att ett av hoten är att nuvarande system ”inte kunnat hindra att tjänstemännen har smitit undan från systemet genom att många tjänstemannaförbund vägrat att redovisa sina medlemmars löneökningar öppet”.

Vidare framförs att ”Tjänstemannafackens ovilja att redovisa annat än sifferlösa avtal sticker i ögonen”.

Martin Klepke: Hoten mot industriavtalet, inte bara en fråga om kvinnolöner

Ledare

Vi vänder oss mot dessa generella påståenden. I Facken inom industrin har vi sen lång tid tillbaks ett omfattande samarbete på många områden mellan arbetare och tjänstemän. Ett samarbete som präglas av stor öppenhet och transparens. Det är en styrka.

Ett bra exempel på detta är vårt samarbete inom det lönestatistiska området. Just i dag publicerar Facken inom industrin rapporten ”Löner inom industrin 2016”.

I rapporten beskrivs löneutveckling, lönenivåer och lönespridning för industrianställda. Analyser och beskrivningar görs också uppdelat på arbetare och tjänstemän respektive män och kvinnor.

Öppenhet mellan förbunden i dessa frågor är stor och vi ser det som en viktig del i vårt samarbete. Vi är också transparenta gentemot omvärlden.

Facken inom industrin håller med om att det finns brister gällande lönestatistik på andra delar av arbetsmarknaden, men vänder oss mot den generalisering som görs i Arbetets ledare.

Martin Klepke svarar

”Uppenbart var jag otydlig. De brister jag menade var just de brister i statistiken, vilket Arbetet tidigare har skrivit om, som finns på andra delar av arbetsmarknaden och som påverkar lönebildningen. Det gäller inte facken inom industrin”