Ohälsan i arbetslivet minskade även i november. Utnyttjandet av sjukförsäkringen har minskat oavbrutet sedan slutet av 2003, månad för månad.

Försäkringskassans mått på hur mycket sjukförsäkringen utnyttjas är det så kallade ohälsotalet. Det mäter hur många dagar per år genomsnittssvensken får sjukpenning eller förtidspension. I november sjönk ohälsotalet för första gången under 30. Novembernoteringen på 29,7 kan jämföras med ohälsotal runt 44 år 2003.

Förtidspensionerna, de som lämnat arbetslivet för gott, står för det allra mesta av ohälsotalet. Men de blir raskt färre, eftersom mycket få nya förtidspensioner beviljas, samtidigt som ett betydligt större antal äldre förtidspensionärer går över till ålderspension varje år. I december 2010 får 442 800 personer förtidspension, på heltid eller deltid, att jämföra med 498 300 i december 2009. Det är en minskning på drygt elva procent.

De sjukskrivna som har sjukpenning står för en mindre del av ohälsan. I oktober i år fick 125 000 personer sjukpenning utbetald. Det är drygt fem procent färre än samma månad 2009.

Någon gång måste minskningen av ohälsan i Sverige plana ut. Vad gäller sjukpenningen tror Försäkringskassan att vi nu är nära den nivån; i Försäkringskassans prognoser ligger utbetalningarna av sjukpenning kvar på ungefär dagens nivå.

Men antalet förtidspensionärer bedöms minska oavbrutet den kommande femårsperioden. Tillflödet av nya förtidspensionärer har strypts till ett minimum sedan villkoren för förtidspension skärptes dramatiskt den 1 juli 2008.