Allt fler unga blir förtidspensionärer
Förra året lämnade 6 500 unga under 30 år arbetsmarknaden för gott. Medan den totala sjukfrånvaron har sjunkit oavbrutet i sex–sju år blir de unga förtidspensionärerna bara fler.
– Vi har inte lyckats. När det gäller de unga förtidspensionärerna har vi inte gjort någon förbättring under våra fyra år i regeringsställning, säger Ulf Kristersson (M), som tog över som socialförsäkringsminister efter valet.
Tvärtom ökade antalet nybeviljade förtidspensioner (så kallade aktivitetsersättningar) bland unga 2006 – 2010. När den första Alliansregeringen tillträdde 2006 hade 19 000 personer aktivitetsersättning. I slutet av 2009 hade antalet stigit till 26 000, och ökningen fortsätter.
De allra flesta, 93 procent, får aktivitetsersättning på heltid. Och fler än nio av tio får bara ersättning på garantinivå, eftersom de aldrig har tagit sig in arbetsmarknaden och haft en regelbunden inkomst. Därmed är de dömda till ett liv på ekonomisk sparlåga.
– Detta är det största problemet i den svenska sjukförsäkringen i dag, och ett av våra stora samtidsproblem, anser Ulf Kristersson, som framträdde vid ett seminarium om sjukförsäkringen i försäkringsbolaget AFA:s regi i dag, onsdag.
Orsakerna till att fler unga lyfts bort från arbetsmarknaden för alltid är komplicerade. Ulf Kristersson pekar på att sju av tio nya unga förtidspensionärer har psykiatriska diagnoser. Och i många fall är de diffusa, anser han.
– Förr behandlades psykisk ohälsa slarvigt och nedlåtande. Inställningen var: ”Nu får du ta dig i kragen”.
– Men det faktum att vi i dag kan mer, har fler psykiatriska diagnoser att tillgå, används som förevändning för att förtidspensionera.
En arbetsgrupp inom regeringskansliet, med tjänstemän från finansdepartementet, arbetsmarknadsdepartementet och socialdepartementet, arbetar nu med frågan. Arbetsgruppen behandlar också andra brister i regeringens sjukförsäkringsreform, bland dem de utförsäkrade som kommer tillbaka till sjukförsäkringen efter tre månader hos Arbetsförmedlingen och inte har någon inkomst.
– Det är de mest ömmande fallen. I dag tvingas de gå till socialtjänsten, och det är ingen bra lösning, säger Ulf Kristersson, som lovar att se över brister i regeringens rehabiliteringskedja utan prestige.
Tidigt i vår ska arbetsgruppen skicka ut sina första förslag på remiss. Ulf Kristersson har inga besked om vilka frågor som tas upp då, och vilka som får vänta till budgetpropositionen hösten 2011.