Krisen slår mot Arvika kommun
Rebecka Emtman hjälper pensionärer med vardagsbestyren. – Jobbet är jättebra. Pensionärerna är bra och roliga, tycker hon. |
Arvika riskerar att få 350 fler socialbidragstagare. Och den kostnaden motsvarar 100 anställda i kommunen.
Rebecca Emtman är korttidsvikarie för sjuka och föräldralediga. Hennes anställning sträcker sig åtminstone fram till den 11 januari. Hon arbetar i hemtjänsten i Arvika och hjälper pensionärer med vardagsbestyren.
– Jobbet är jättebra. Pensionärerna är bra och roliga. Man lär känna dem och de blir som kompisar, säger hon.
I praktiken har hon arbete sex veckor i taget. Två veckor i förväg får Rebecca Emtman schemat som berättar om hon får fortsätta nästa period.
– Situationen är jättejobbig. Jag vet inte om jag ska söka annat arbete eller hoppas på förlängning.
Många oroliga
Många av hennes kompisar arbetar på Volvos Arvikafabrik, och många av dem hotas av uppsägning. Hon säger att alla är oroliga och försöker hitta nya jobb.
– Jag har inga långtgående framtidsplaner. Det går inte planera när det är kris. Framtiden blir nog bra till slut. Bara man är öppen för allt, säger Rebecca Emtman.
Än har hon inte märkt att industrins jobbkris slagit igenom i kommunen, men om den beslutar sig för att dra ner lär vikariatsstopp bli en av de första åtgärderna.
Hårda siffror
Kommunalrådet Claes Pettersson vet att mellan 150 och 200 av dem som varslats i industrin inte är med i a-kassan samt att 190 personer i kommunen håller på att tappa sin a-kassa eller sjukpenning.
Och om Arvika får 350 fler socialbidragstagare måste kommunen säga upp 100 personer eller höja skatten med en krona, förklarar han.
Beräkningen bygger också på att en socialbidragstagare kostar 100.000 kronor om året och att tio nya socialbidragstagare kostar lika mycket som tre kommunalt anställda.
– A-kassenivån är dessutom så låg att det inte ska mycket till för att kommunen ska tvingas gå in med kompletterande socialbidrag, säger kommunalrådet.
Luttrad kommun
Nu har kommunen bestämt sig för att bita ihop, använda sparade pengar och inte göra några neddragningar under nästa år.
– Vore vi ekonomistyrda skulle vi behöva bromsa, men det är viktigt att inte spä på den negativa spiralen. Dyker ekonomin ytterligare kanske vi får tänka om, säger Claes Pettersson.
Arvika är en luttrad kommun. På ett par decennier har två barn mördats och staden har drabbats av översvämningar. Kommunalrådet säger att människor reagerar lika i alla slags kriser. Det är först ilska, som följs av sorg och mer konstruktiva tankar.
Han berättar att kommunen nu inrättar en jour för stödsamtal, som är till för dem som mår dåligt att jobbkrisen i Arvika.
– Människornas tro på framtiden är det absolut viktigaste och stöd till dem är det allra mest väsentliga. Kommunen kan bemästra svårigheterna.
FAKTA / Statliga pengar behövs
Kommunen och arbetsgivare i Arvika har enats om ett åtgärdspaket. Uppsagda ska få personligt anpassade utbildningar så att de har bättre möjligheter att få arbete när konjunkturen vänder uppåt.
Pengar har sökts från EU:s socialfond. Men de räcker inte, och politikerna är överens, över partigränserna, om att statliga pengar behövs.