Julklapparna dras in i kristider
I år blir det färre julklappar och julbord på arbetsplatserna. En av fem i LO-opinion berättar att julklappen eller julbordet, i något fall båda två, är indragna till följd av krisen.
Det här är vanligast i industrin i allmänhet och fordonsindustrin i synnerhet.
– Vi får en julklapp. Den var redan beställd och gick inte att avbeställa, men det blir inget julbord, berättar Mikael Andersson, maskinoperatör på Volvo CE i Eskilstuna och bland annat gruppordförande i IF Metall.
Nio av tio brukar få en julklapp
Nio av tio brukar få en julklapp i vanliga fall. Det kan vara allt från gourmetmat till ”något skräp som vi inte vill ha.” Anställda i industrin verkar få bättre julklappar än kommunanställda.
Tre av fyra brukar bli bjudna på julbord eller åtminstone en jultallrik på jobbet.
Uppsägningarna tvingar fram grannlaga avgöranden
I år har krisen tvingat fram grannlaga avgöranden. På många arbetsplatser har anställda blivit uppsagda. På några håll blir de arbetslösa lagom till jul.
– Vi har uppsagda som gör sin sista arbetsdag den 21 december. Vi diskuterade om de skulle uppleva det som provocerande med ett julbord. Vi kom fram till att det bästa var att göra som vanligt: Julklapp och julbord till alla, berättar Jimmy Faltin, Ersmark, gummiarbetare och IF Metallklubbens ordförande på Trelleborg Sealing Solutions i Skellefteå.
Tuija Smura, Kumla, butiksmedarbetare och Handelsklubbens ordförande på Biltema i Örebro, berättar att det blir julbord i år på personalens begäran.
– Vi brukar aldrig bli bjudna på julbord, men flera på företaget har blivit uppsagda och slutar vid årsskiftet. Vi tyckte att det var på sin plats att företaget avtackade dem vid julbord där alla anställda är med.
Alla jobbar inte på krisföretag och krisen märks på olika sätt. Någon berättar att han lärt sig att läsa av företagets ekonomi i alkoholflödet vid julbordet.
– Ju bättre ekonomi, desto fler snapsar.