Anställda sägs upp, verksamheter bantas och skatterna höjs. Krisen blir tuff för kommunerna, anser Clas Olsson, chefekonom på Sverige Kommuner och Landsting.

Tidigare i höst presenterade organisationen SKL ganska optimistiska siffror om krisen. De nya siffrorna som släpps nästa vecka blir betydligt mörkare.

– Sannolikt blir det stora nedskrivningar, speciellt för 2010, säger chefekonomen Clas Olsson.

För kommuner och landsting märks krisen när skatteunderlaget minskar, och personalnedskärningarna kan bli stora.

– Om det inte ges något statligt tillskott 2010 så blir det en mycket besvärlig situation. Vi kommer att få se ett antal kommuner och landsting med stora underskott. Vi kommer att få se sparprogram, en hel del personalminskningar och ganska stora skattehöjningar.

Har kommunerna koll på utvecklingen?

– De antar nog att det blir värre än vad vi på SKL har förutsett, så i den meningen finns en hyfsat stor beredskap på att det kommer att bli kärvare. Men krisen ligger ju i framtiden: Det handlar om vad som kommer nästa år, inte just nu.

– Men de flesta värnar normalt om den fasta personalen och försöker klara sig med naturlig avgång när de skär ned. De förlänger inte vikariat och gör sig sannolikt av med tillfälligt anställda. Möjligtvis tillgriper de också förtida pensionering.

Krisen gör också att kostnaderna för socialbidrag ökar. Vad betyder det?

– Vi tittar på det just nu. Det finns anledning att vara orolig när sysselsättningen faller kraftigt och man samtidigt stramar upp reglerna för a-kassan och folk kan falla mellan stolarna i de övriga systemen.

– Socialbidraget ska ju vara det yttersta skyddsnätet. Det ska inte behöva tillgripas regelmässigt. Om personer som har a-kassa eller sjukförsäkring också måste få socialbidrag så fungerar ju inte systemen som de är tänkta.

SKL har tidigare uppskattat att nya regler inom sjukförsäkringen gör att 12 procent av dem som finns i den kommer att tvingas söka socialbidrag. Ovanpå det läggs nu krisens återverkningar och följderna av en försämrad a-kassa.

Om socialbidragen därmed ökar med 20 procent så ökar kostnaderna för kommunerna med 2 miljarder kronor.

Lönesättningen påverkas
SKL har tidigare uppskattat att staten bör skjuta till 5 miljarder för att kommunerna ska klara krisen.

Clas Olsson fruktar nu att det inte räcker.

– Kanske behövs det 2 till 3 miljarder redan nästa år, och ytterligare 5 miljarder 2010. Då skulle man undvika att kommuner och landsting bidrar till att förstärka lågkonjunkturen. Men då måste det handla om permanenta tillskott. Kommuner och landsting kan inte anställa en massa människor ett år bara för att säga upp dem året efter, säger Clas Olsson.

Krisen kommer också att påverka lönesättningen, tror Clas Olsson.

– Avtalen måste självklart infrias men jag misstänker att löneökningar utöver avtalen blir lägre under de år ekonomin är knaper.