De förlorar jobbet i skymundan
155.000 visstidsanställda inom vård och omsorg riskerar att förlora sina jobb utan att varslas.
– De blir inte ens en siffra i statistiken utan de försvinner rakt ut, säger Ylva Thörn, ordförande för fackförbundet Kommunal.
Totalt finns det över 700.000 visstidsanställda i Sverige. Hos kommuner och landsting är siffran 200.000, och inom vården har 155.000 personer så osäkra anställningar att de kan förlora dem nästa gång korttidskontraktet löper ut.
Härnösands kommun har redan kommit med chockbeskedet att 300 anställda ska bort. 100 tjänster skärs bort ur kommunens verksamheter och ytterligare 200 jobb försvinner när verksamheter läggs över på privata och andra alternativa driftsformer.
Olika bilder
Men när LO-Tidningen frågar kommuner spridda över landet samt de största landstingen om krisens följder skiljer sig bilden åt.
Haparanda kommun har redan minskat antalet timanställda.
– Vi har minskat på antalet timavlönade och visstidsanställda i och med att vi fick uppåt 30 så kallade ”inkonverterade” efter ändringen i las. Den som handlade om att om man har jobbat si och så länge blir man tillsvidareanställd. Vi måste nu sysselsätta dem innan vi tar in vikarier, säger personalchefen Marjaana Pakisjärvi.
Hon tycker att kommunen än så länge har kunnat hantera den ekonomiska krisen.
– Men det är mest troligt att det blir effekter nästa år. Det är redan bestämt att det blir effektiviseringar inom fritidssektorn, men det kan bli även på andra ställen, säger hon.
Nolltillväxt
Malmö stad räknar däremot med nolltillväxt under nästa år.
– Men det finns en viss sannolikhet att vi måste minska på verksamheten 2010, säger Ann-Christin Wolter Rohmée vid Malmös arbetsgivarpolitiska avdelning.
Luleå kommun hade 1 365 visstidsanställda i slutet av november 2006. I år vid samma tid låg motsvarande siffra på 714. Troligtvis fortsätter antalet visstidsanställda att minska även under 2009.
– Vi har ett projekt där vi erbjuder alla deltidsanställda heltidsanställningar. Det är klart att sådant påverkar också de här siffrorna, säger Ingvar Edelswärd vid personalkontoret i Luleå.
Fördröjning
Han tror dock inte att den ekonomiska krisen slår igenom i statistiken ännu.
– Men i måndags fick vi ju ett chockbesked om att 300 personer ska bort på SSAB Tunnplåt och Plannja. Självklart påverkas kommunens ekonomi av neddragningarna i samhället. Vi får svårare att klara av vår kommunala konsumtion, service och tjänster och allt det vi håller på med, säger han.
Västra Götalandsregionen räknar med att främst de större sjukhusen ”kommer att balansera antalet anställda utifrån de ekonomiska förutsättningarna”. Men inga uppsägningar planeras. Balanseringen ska främst göras genom naturliga avgångar och färre antal visstidsanställda.
Effektiviseringar
Även Stockholms läns landsting räknar med effektiviseringar under 2009.
En majoritet av Kommunals sektioner upplever redan neddragningar på sina verksamhetsområden, enligt en rundfrågning från förbundet. Och de sker främst i form av att man drar ner på timanställda, låter bli att tillsätta vikariat eller på att tjänster dras in. Även anställningsstopp har införts på en del håll.
– Det innebär i praktiken att även om det uppstår vikariat så tillsätts de inte. De upphör helt enkelt. Arbetsutbudet minskar för våra medlemmar, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.
Thörn oroad
Bland Kommunals medlemmar har ungefär var fjärde en otrygg anställning. Ylva Thörn känner stor oro för just de timsanställda vikarierna:
– Många har inte ens a-kassa. De hamnar rakt in på försörjningsstöd. En del av dem som är visstidsanställda har en form av trygghet via a-kassan, men det är betydligt lägre ersättningsnivåer.
FAKTA / Kommunals siffror
- 60 procent av 304 svarande sektioner inom fackförbundet Kommunal upplever neddragningar på sina verksamhetsområden. (Totalt har Kommunal 456 sektioner).
- Minst 4 559 av Kommunals medlemmar berörs av neddragningarna, visar fackets sammanställning.
- Nedskärningarna görs genom att kommuner och landsting drar ner på antalet timanställda, låter bli att tillsätta vikariat och drar in tjänster. 12 procent uppger att anställningsstopp har införts.
Källa: Kommunal