Regeringen har fått upp farten. Nu presenteras ett krispaket i veckan. Med finansminister Anders Borg som dirigent kommer utspelen slag i slag.

  /media/lotidningen/media/images/bylinebilder/kommentarto.png

Förra veckan var det 8,3 miljarder för 2009 där de tyngsta delarna var rot-avdrag och mer pengar till Arbetsförmedlingen. I dag var det dags igen.

Nu innehöll paketet 28 miljarder kronor i form av kreditgarantier, undsättningslån samt pengar till forskning och utveckling.

Julklapp på g?
Fortsätter regeringen i nuvarande takt kan kanske också de anställda vänta sig en klapp före dopparedagen.

I dagens regeringsutspel saknades fortsatt insatser som skyddar eller är skräddarsydda för de anställda som tvingas ut i arbetslöshet.

Men hoppet om nya presskonferenser och nya miljarder till dem som ytterst betalar priset för krisen har väckts. En satsning på utbildningsinsatser för alla som drabbas av arbetslöshet, både inom fordonsindustrin och på andra ställen, står högst på listan tillsammans med en högre a-kassa.

En av regeringens samordningsmän för varselstormen, Lars Bäckström i Västra Götaland, beskriver situationen som att ”frågan lever vidare”.

Besvärligt val
För regeringen är valet uppenbarligen besvärligt. Å ena sidan kan alliansen framhärda med hög egenavgift och låg ersättning till de arbetslösa – det innebär fortsatt högljudd kritik för att göra för lite för de tusentals anställda som drabbas.

Å andra sidan kan alliansregeringen satsa hårt på att erbjuda dem som drabbas av arbetslöshet omfattande utbildningar både i och utanför företagen. Men då gör ju regeringen det som den tidigare kritiserade s-regeringen för.

Just socialdemokratins satsningar på omfattande arbetsmarknadspolitiska insatser har häcklats hårt och vid otaliga tillfällen av alliansens partier. Att göra helt om och agera likadant är med all säkerhet besvärligt.

Men hur ser alternativen ut?

Dagens miljardpaket välkomnas av alla: från oppositionen som krävt insatser under lång tid till fackföreningsrörelsen som uppvaktat och försökt övertyga regeringen om vikten av insatser.

Ingen vet i dag med säkerhet om det räcker eller inte. Men i kö för överlevnadsgarantier står redan nu Fordonskomponentgruppen – alla underleverantörer – och liksom tidigare alla anställda som nu de facto sägs upp.

På önskelistan
Det handlar inte längre om varsel som statsminister Reinfeldt upprepat under hösten. Nu är rader av varselförhandlingar avklarade och de flesta som varslats har blivit uppsagda. Och för tusentals anställda tickar klockan därför mot den dag då de tvingas lämna sina företag. Nya insatser är därför nödvändiga om de inte ska tvingas ut i arbetslöshet på en arbetsmarknad där allt färre efterfrågar arbetskraft och med mycket lägre ersättning än tidigare.

Insatser inom arbetslöshetsförsäkringen står därför fortsatt högt på allas önskelistor, utom regeringens. Men den nattsvarta konjunktur som råder kan tvinga regeringen till nya omprövningar.