I paketeringen, där Gudrun Lindström just nu rycker in en eller två dagar i veckan, roterar uppgifterna varje kvart. Foto: Susanne Lindholm

En vetedeg ska kännas som magen på en kvinna som nyss fött barn. En rågdeg ska inte vara kletig, men snudd på. Att bli en bra trågare, eller deggörare, handlar mycket om känsla. Och det tar tid, konstaterar Gudrun Lindström.

Hon har jobbat som bageriarbetare på Polarbröd i Älvsbyn i 21 år. Egentligen skulle det bara ha varit ett tillfälligt jobb för henne och hennes två systrar, men de blev kvar.

– Det är jag evigt tacksam över. Det är en bra arbetsplats. Man tjänar hyfsat och slipper pendla, säger hon.

Som trågare tar Gudrun Lindström hand om degen och bröden fram till ugnen. En bra arbetsdag, när allt flyter på, handlar jobbet mest om att övervaka. Och att städa.

Degarna ska ha den rätta konsistensen. Hastigheten på tillverkningen ska vara rätt och varje brödkaka ska ha rätt vikt och mått.

– Sedan måste det vara rent, så det är mycket städning.

En dålig dag är det något som stoppar tillverkningen, vilket får omedelbara konsekvenser.

– Då får man bära deg. Degarna jäser och det kan bli deg överallt. Om det är stopp på en lina får man försöka hjälpas åt och ta hand om degen så gott det går på de andra.

För att undvika skador och för att jobbet inte ska bli för enformigt byter alla arbetsuppgifter minst en gång i halvtimmen. I paketeringen, där Gudrun just nu rycker in en eller två dagar i veckan, roterar uppgifterna varje kvart.

Gudrun trivs på jobbet. Gemenskapen mellan arbetskamraterna är god och de har roligt ihop. Hon gillar också att företaget ger en del förmåner, som att alla får fyra timmar kompledigt i månaden om de motionerar tolv 30-minuterspass på fritiden, och att de anställda bjuds på frukt.

Men jobbet är också slitsamt och enformigt ibland.

– I går när jag städade golvet, tänkte jag att ”det här har man allt gjort förr”. Så är det bara. Det kommer man inte ifrån.

Det har hänt att hon funderat på att lämna brödfabriken. Ett tag tänkte hon ta över ett lokalt tvätteri, men avråddes eftersom det inte var särskilt lönsamt.

– Min mamma, som vill att jag ska vara kvar, sa att ”du är bara less – ta ledigt en vecka och gå sedan tillbaka”. Hon hade rätt. Efter en vecka ville jag tillbaka.

De anställda på Polarbröd jobbar ständigt i doften av nygräddat och de får också rejäl personalrabatt på sekundabröd, men det är inget som lockar Gudrun.

– Jag undviker att äta bröd. Det är inte bra för min mage, men det gäller allt bröd, och inte bara Polarbröd.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Gudrun Lindström

41 år, bageriarbetare på Polarbröd i Älvsbyn

År i yrket: 21.

Lön: Cirka 25 000 kronor.

Bäst med jobbet: Arbetskamraterna.

Sämst: Det blir enformigt.

Om jag inte jobbat på Polarbröd: Jag ville jobba i affär som barn, så det kanske hade varit något.

Framtidsplaner: Jag blir nog kvar här. Men man vet aldrig.

Favoritbröd: Rågkaka.

Om bageriarbetare

Antal: Cirka 6 000 arbetare i bageribranschen. Då ingår även säljare och brödutkörare samt bagare på mindre bagerier och konditorier.

Lön: Cirka 24 000 kronor i genom­snitt utan ob-tillägg.

Utbildning: Gymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram. På större industriella bagerier kan även industrivana vara en merit. Det finns också KY-utbildningar för att bli bagare och konditor.

Framtidsutsikter: Goda inom det närmsta året och medelgoda på längre sikt.

Fackförbund: Livs.

Källor: Arbetsförmedlingen, Livs