Politiken ska inte lägga sig i hur man ordnar det i en familj, anser Anna Spiik. 
Foto: Per Knutsson

POLITIKENS GROVARBETARE. Anna Spiik står på femte plats på Sverigedemo­kra­ter­nas valsedel i Örebro. Hon är 31 år och bor med man och tre barn på landet. Skolpolitiken är nog det som engagerar henne mest, eftersom två av barnen går i skolan – och de ska kunna gå i en skola nära hemmet.

Det är viktigt att se alla barn och förstå att barn har olika behov, säger hon.

För elva år sedan föll hon för sin man och för hans politiska engagemang. Daniel Spiik är sedan länge en av de ledande Sverigedemokraterna i Örebro. Hon gick med i partiet för sju år sedan. Hon säger dock att hon inte är så insatt i politiska frågor.

– Jag är inte så mycket för EU, säger hon samtidigt. Vi är ju ett eget land och ska inte behöva styras av andra. Det är fel att försöka ha samma regler i många länder fast de inte passar. Invandringsfrågan är viktig för mig. Det gäller att se till vårt lands bästa.

Familjen bor avsides med bara en granne på nära håll. Trädgården är full av grejor, en skogsmaskin och många stora högar täckta av presenningar.

Det regnar och de tre barnen leker i vardagsrummet medan hon berättar om sitt politiska engagemang i köket. Den minste sonen kommer smygande och viskar till sin mamma – han undrar om besökarna inte ska gå snart.

Anna Spiik är timanställd som städare sedan hon för ett år sedan blev av med jobbet som politisk sekreterare åt Sverigedemokraterna i Örebro.

– Jag trivs nog bättre nu när jag gör skäl för pengarna än när jag var politisk sekreterare.

I gymnasiet utbildade hon sig till lastbilschaufför. Hon var ensam tjej i klassen, och hon fick inget jobb. Då skrev hon en insändare. Hon berättar att både Arbetsförmedlingen och en arbetsgivarorganisation hörde av sig och lovade att de skulle ordna chaufförsjobb åt henne. Så blev det inte. I stället fick hon jobb som städare.

– Det var lite dålig stil av dem. Tomma ord. Men samtidigt kan jag ju inte förlita mig på att de ska ordna jobb åt mig.

Sverigedemokraterna har få kvinnliga medlemmar. Det har Anna Spiik ingen förklaring till. Och hon säger att politiken inte ska lägga sig i hur man ordnar det i en familj. Det ska inte finnas några regler för att mannen ska dammsuga och sånt, säger hon.

– Genusfrågor gör mig detsamma. Pojkar är pojkar och flickor är flickor. Vill de leka med bilar eller dockor får de väl göra det.

Hennes man är egenföretagare och jobbar mycket. Hon är timanställd på 75 procent. Det två första barnen var hon hemma med. Med den yngste sonen var hennes man hemma en del av tiden.

– Jämställdheten inom familjen är upp till var och en att lösa.

För Anna Spiik är politikens mål att skapa välfärd och att se till medborgarnas bästa, och det ska gälla för dem som bor här – svenskar och legala invandrare.

– Jag tycker inte illa om invandrare och jag vill inte att de ska åka hem. Men vi måste ha en gräns så att det inte blir för många.

Hon säger att Sverigedemokraterna inte är rasister. Det är bra att de som är rasister lämnar partiet för då slipper man utesluta dem, anser hon. Partiets politik innebär att invandringen ska begränsas kraftigt. Enligt principprogrammet är målsättningen att invandrare ska överge sina ursprungliga kulturer och identiteter för att bli en del av den svenska nationen.

Sedan förra valet har det stormat en del kring Sverigedemokraterna i Örebro. Hela fullmäktigegruppen har bytts ut. En ledamot hoppade av och gick med i Moderaterna. Både de utbytta och avhopparen kritiserade Sverigedemokraterna i Örebro för att vara rasister och för att tala nedsättande om afrikaner.

Det var EU-frågan och invandringen som först fick Jonas Millard att engagera sig i Sverigedemokraterna. 
Foto: Per Knutsson

Jonas Millard är sverigedemokratiskt oppositionsråd i Örebro. Han förstår inte kritiken och påpekar att ingen har pekat ut honom som rasist. Möjligen kan han tänka sig att invändningarna handlar om en medlem som dömdes i tingsrätten för något brott, och som senare uteslöts ur partiet.

På en direkt fråga svarar Jonas Millard att alla människor har lika värde. Alla som bor och verkar i Sverige har samma människovärde enligt honom.

– Att alla människor har lika värde betyder inte att alla automatiskt har rätt att bosätta sig i Sverige.

Sverigedemokraterna fick runt fem procent av rösterna i kommunvalet i Örebro 2010. Nu betalar kommunen för partiets kansli i rådhuset vid Stora torget, och där finns Jonas Millards arbetsplats.

När han tog ställning var det Sverigedemokraternas syn på EU och invandring som väckte hans intresse. Han tycker att invandringen skapar splittring i samhället och pratar om slitningar mellan svenskar och invandrare i olika ungdomsgäng.

– Brottsligheten beror till stor del på det växande utanförskapet. Grupper som står utanför samhället är mer brottsbenägna och det är framför allt vissa invandrargrupper som hamnat utanför samhället, säger han.

När det gäller framtiden lyfter de två Sverigedemokraterna i Örebro fram olika frågor. Anna Spiik vill att medborgarna ska få större möjlighet att påverka och att kommunpolitiken mer ska se till invånarnas behov. Problemet i dag är att politikerna ofta fattar förhastade beslut, tycker hon.

Jonas Millard vill begränsa in­vand­ringen till Örebro och därigenom frigöra pengar för att ordna jobb åt unga arbetslösa i kommunen.

På riksplanet tänker han sig att Sverigedemokraternas politik ska få större inflytande. Han tar upp Danmark som ett bra exempel, där Dansk Folkeparti fått stort utrymme för sina uppfattningar.

Anna Spiiks vision är mer nostalgisk. Hon säger:

– Allt var bättre förr. Problemet är att vi inte visste om det då.

 

Läs också:

Rasbiologi blev till ”kultur”

Sverigedemokraterna

Om partiet

• Sverigedemokraterna bildades 1988. Partiet växte fram ur de rasistiska rörelserna Bevara Sverige svenskt och Sverigepartiet. De första åren var kopp­ling­arna tydliga till vit­makt­rörelsen och skinhead­kulturen.

• SD har distanserat sig från de mest extrema främlingsfientliga yttringarna, men främlingsfientlighet och kritik av invandrings­politiken är fortfarande partiets främsta känne­märke.

• Jimmie Åkesson valdes till partiledare 2005. Vid valet 2010 fick SD 5,7 procent av rösterna och 20 mandat i riksdagen. Partiet finns även representerat i 246 kommunfullmäktigen och i 15 av de 20 region- och landstingsfullmäktigeför­samlingarna.

Källa: Nationalencyklopedin

 

SD:s arbetsmarknadspolitik innebär ...

… fem undantag från las-reglerna vid uppsägning.

… att a-kassans tak ska höjas så att 80 procent av de arbetslösa får 80 procent av den tidigare inkomsten.

… att arbetskraftsinvand­ringen ska ersättas med gästarbetarsystem med tillfälliga uppehållstillstånd.

... stopp för instegsjobb, som är en subventionerad anställning för nyanlända invandrare. SD anser att det här handlar om diskriminering av svenskar.

I sin politik har SD svängt bort från en mer antifacklig hållning. Tidigare ville partiet bland annat avskaffa medbestämmandelagen, göra det billigare att säga upp av personliga skäl, förbjuda vissa stridsåtgärder samt inte lägga några pengar på arbetsmiljö.

I riksdagen har SD det senaste halvåret tagit upp flera förslag som rör arbets­marknad. Det är bland annat att avskaffa ofrivilli­ga delade turer i offentlig sektor, större möjligheter till heltid i offentlig sektor och att avskaffa lån till möbler och köksutrustning till flyk­tingar.

I sin budgetmotion tar SD bland annat upp höjd a-kassa, kraftig minskning av alla pengar som går till flyktingmottagande och nyanlända invandrare samt att avskaffa DO och att lägga mycket mindre pengar på jämställdhet. I gengäld vill SD använda pengarna till att bekämpa hedersvåld.