Fack och arbetsgivare har i dag träffats för första gången sedan Byggnads sa upp avtalet. De ska försöka komma överens om ett nytt kollektivavtal för landets byggnadsarbetare.

– Vi har överlämnat vårt yrkande och de ska svara på vårt nästa möte om en vecka. Det är ingen idé att spekulera om det ena eller andra. Vi avvaktar och ser vad de säger nästa fredag, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Facket sa upp byggavtalet för två veckor sedan för att förslagen från en partssammansatt arbetsgrupp, enligt Byggnads, inte var tillräckligt bra. Facket vill att huvudentreprenören på ett bygge ska garantera att alla anställda hos underentreprenörerna får ut sin lön. Och det kallas huvudentreprenörsansvar eller solidaransvar – efter en norsk förlaga.

Arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier skriver att Byggnads lagt fram i stort sett samma yrkande som i förhandlingarna för ett år sedan. De skriver att facket vill tvinga företag att ta ansvar för andra företags anställda. Det anser Sveriges Byggindustrier är uteslutet eftersom det både är olagligt och olämpligt.

I pressmeddelandet säger förhandlingschefen Mats Åkerlund också:

– Nu ska vi studera Byggnads yrkande och överväga vad vi kan och bör gå med på för att skapa ordning och reda i byggbranschen. Det är viktigt att vi alla tar ansvar för att ta bort oseriösa aktörer från branschen.