På fredag börjar Byggnads och arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier att förhandla om ett nytt ansvar för huvudentreprenören på ett bygge. Facket vill att huvudentreprenören ska garantera att de anställda hos underentreprenörerna får sin lön.

– EU har givit grönt ljus och öppnar för en reglering av huvudentreprenörsansvaret i respektive land. Och för oss är det då dags att sätta oss i förhandlingar för att reglera det hela i kollektivavtal, som vi brukar göra i Sverige, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads.

Han syftar på att EU:s ministerråd och parlament i slutet på förra veckan gjorde en överenskommelse om regler för att undvika fusk vid utstationering av företag. En del av den överenskommelsen handlar om huvudentreprenörsansvar i byggbranschen. Innebörden är att en anställd hos en underentreprenör som inte får ut sin lön från sin arbetsgivare ska kunna få lön av huvudentreprenören.

För knappt två veckor sedan sa Byggnads upp byggavtalet. Det var sedan en partssammansatt arbetsgrupp presenterat ett förslag som facket inte tyckte var tillräckligt bra. Byggnads saknade ett gemensamt förslag om huvudentreprenörsansvar.

Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, tycker att Byggnads skapar en unik situation genom uppsägningen av avtalet. Han säger att arbetsgivarna sa nej till huvudentreprenörsansvar för ett år sedan och nu tvingas förhandla om samma sak en gång till.

– Fackets förslag stör den svenska modellen, eftersom det handlar om att ta in affärsjuridik i kollektivavtalet och att arbetsgivare ska ta ansvar för varandras anställda på en arbetsplats, säger han.

Det innebär enligt honom en ytterligare riskpremie för byggföretagen och att byggandet kommer att bli dyrare.

Ola Månsson förklarar att arbetsgivarna kan tänkas sig att sluta avtal om det gemensamma förslag som finns i den tidigare arbetsgruppens rapport. Det går ut på att huvudentreprenören ska hålla reda på vilka som finns på en byggarbetsplats. Tanken är att facket lättare ska kunna kontrollera att kollektivavtalet efterlevs.

Byggnads vill alltså ta ett steg till. Johan Lindholm säger:

– Vi vill kroka arm med arbetsgivarna och sluta avtal om huvudentreprenörsansvar. Och då kan vi bli vägledande för andra branscher.

Johan Lindholm förklarar att syftet är att skapa regler som sanerar branschen och fungerar förebyggande. Han säger att 12 länder redan har lagregler om huvudentreprenörens ansvar. Enligt honom har reglerna fått branschen att fungera bättre i alla 12 länder och det har inte lett till juridiska tvister om löneutbetalningar.

Byggnads förslag

Så här lyder Byggnads förslag:

”Entreprenörer och underentreprenörer som anlitar underentreprenörer eller hyr in arbetskraft ansvarar såsom för egen skuld för utbetalning av lön och andra ersättningar till arbetstagare som är anställda av underentreprenör eller bemanningsföretag eller hos andra företag som någon anlitar för att utföra arbetet. Arbetstagaren ska framställa skriftliga krav till solidariskt ansvarigt företag senast tre månader efter lönens förfallodag. Solidariskt ansvarigt företag ska betala framställt krav inom tre veckor efter det att kravet kommit företaget till handa om kravet inte är uppenbart oskäligt.”