När Limes Audio började anställa folk tecknade företaget kollektivavtal. Det är så det fungerar på svensk arbetsmarknad, säger Fredric Lindström, företagets grundare. Foto: Infotech Umeå

Några få bolag bryter den negativa trenden bland de snabbväxande IT-bolagen och har tecknat kollektivavtal. För dessa fyra bolag handlar det om värderingar. 

När Limes Audio, som erbjuder ljudlösningar utan brus och eko, hade vuxit så pass att de första anställda slog sig ner i lokalerna i Umeå var det naturligt att teckna kollektivavtal.
– Det har med mig att göra. Jag startade bolaget och tänkte att så ska det vara, och då blev det så, säger Fredric Lindström, grundare.

– För mig är det så det fungerar på svensk arbetsmarknad. Som entreprenör vill jag bry mig om mina medarbetare.
– Det finns en annan sida av saken: Med avtal spelar vi med samma spelregler som alla andra och erbjuder våra anställda detsamma som alla andra får. Då kan jag som entreprenör fokusera på andra saker.

På HIT-listan över snabbväxande IT-bolag finns också Mindspace, specialist på audiovisuella lösningar. Där har man funderat kring hur företaget uppfattas bland kunderna.

– För oss hänger avtalstecknandet ihop med våra värderingar. Vi arbetar riktigt långsiktigt och har demokrati som ett ord i vår värde-grund, säger Hans Samuelsson, CEO.
– Vi tycker att avtal bidrar till trygghet och definitivt har ett innehåll som kommer de anställda till gagn.

– Vi får väldigt bra stöd från vår organisation Almega, fortsätter Hans Samuelsson. För oss som små företagare är det omöjligt att vara uppdaterad på allt som rör arbetsrätt, och det är viktigt att göra rätt.

Hans Samuelsson lyfter fram kollektivavtalet vid rekryteringar.
– Jag har själv varit anställd och tycker ur det perspektivet att en arbetsplats är bättre om det finns avtal.

LÄS OCKSÅ:

”Osexigt med kollektiv avtal”

Facebook gömmer sig