Arbetsgivare försökte kartlägga fackmedlemmar inför strejk: ”Måste upphöra”
Inför strejkerna nästa vecka försöker flera arbetsgivare ta reda på vilka som är medlemmar i facket. Fackförbunden Kommunal och Fastighets rasar och ser det som försök till strejkbryteri.
– Det är förkastligt och ska upphöra, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård.
Uppdaterad 11 juni 14:06
Fackförbundet Kommunal har varslat om strejk inom privat vård och omsorg, som bryter ut på måndag den 16 juni om de inte kommer överens med arbetsgivarna innan dess. Även Fastighets har varslat om strejk för städare på 14 industrier, om de inte når en lösning med arbetsgivarorganisationen Almega.
Flera stora vårdföretag har skickat ut mejl till anställda med blanketter där de uppmanas kryssa i om de är medlemmar i facket och om de avser delta i strejken eller inte, avslöjade Aftonbladet på onsdagsmorgonen.
Det gäller företagen Forenede Care, Unilabs och Praktikertjänst. Arbetet har också tagit del av mejlen.
Även från Attendo har det gått ut ett mejl från en chef som skriver att en blankett kommer skickas ut. Där står det också att den som tänkt strejka ska ta tjänstledigt utan lön. Men Attendo säger att det är en enskild chef som begått ett misstag och att de aldrig skickade ut blanketten.
På blanketten som de andra företagen skickat ut framgår det att det inte är medlemmar i facket som ska ta tjänstledigt om de vill strejka, utan att det enbart gäller de som inte är medlemmar i facket och vill förhålla sig neutrala.
Kommunal: Emot spelreglerna
Kommunals ordförande Malin Ragnegård är upprörd och ser blanketterna som ett försök att kringgå deras varsel.
– Vi hade samma diskussion på Liseberg för någon månad sedan. Där ville man också kringgå varslet och påstod att andra personer skulle komma in och göra arbetsuppgifterna. Så funkar det inte, det är att gå emot spelreglerna på svensk arbetsmarknad, säger Malin Ragnegård.
Hon menar att eftersom det är själva arbetsuppgifterna som är satta i strejk och blockad så spelar det ingen roll vem som är medlem i facket eller inte.
Blanketterna som skickats ut från från Forenede Care, Unilabs och Praktikertjänst är i princip identiska. På en av dem står Almega som avsändare.
Fastighets: Ett förtäckt hot
Även medlemmar inom Fastighets har fått mejl med liknande blanketter inför den strejk som kan bryta ut bland städare på 14 industrier måndag den 16 juni. De är också formulerade nästan identiskt som blanketterna från vårdföretagen, Almega står som avsändare även här. Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson är upprörd och säger att de anställda inte har någon skyldighet att fylla i den.
– Det här är ett förtäckt hot, att de anställda ska uppge om de är fackliga medlemmar och tänker delta i strejken eller inte. Som anställd har man ingen som helst skyldighet att svara på det utan här är det arbetsgivaren som gjort ett övertramp, säger Joakim Oscarsson.
Strejkrätten är grundlagsskyddad i Sverige, och arbetsgivare får inte straffa den som deltar i en strejk. Joakim Oscarsson anser att arbetsgivarna i det här fallet försöker kringgå strejkrätten.
– Strejk är en del av den svenska modellen, och nu använder vi den för att nå de krav vi satt gemensamt inom LO om höjd ersättning till deltidsanställda. När arbetsgivaren försöker att skapa rädsla för att strejka så är man inne och tassar på strejkrätten, säger Joakim Oscarsson.
Han anser att arbetsgivarna bör utgå från att en majoritet av de anställda kommer strejka och planera efter det.
Arbetsgivarna: Behöver veta
Det är ingen hemlighet att Almega har tagit fram sådana här blanketter till sina medlemsföretag, säger chefsjuristen Jonas Stenmo till Arbetet. Han håller inte alls med Kommunal och Fastighets om att det är ett övertramp utan anser att företagen har all rätt att få veta vilka som är deras motpart.
– Företaget måste veta av vilket skäl som någon är borta. Det kan vara de som är medlemmar och hemma för att de strejkar, men om inte arbetsgivaren vet det så kan de vara hemma allvarligt sjuka eller hemma olovligt frånvarande, säger Jonas Stenmo.
Han säger att de också behöver veta om det är någon som inte är med i något fackförbund och vill vara neutral. Då har man rätt att vara ledig utan lön.
Men Kommunals ordförande Malin Ragnegård ser det som undanflykter och att det verkliga syftet är att kunna schemalägga personer som inte tänker strejka. Hon säger också att det skapar stor oro hos medlemmarna för repressalier om de deltar i strejken.
– Medlemmar uttrycker ofta att de är rädda för att säga ifrån, våga säga vad man tycker och framföra kritik. Om det då kommer en sådan här blankett, då är det klart att många känner att det skulle kunna leda till repressalier.