Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

”Siktar på dig med bilen” – larm om hot och trakasserier på återvinningscentraler 

Antalet stölder har exploderat och med det följer hoten. Spottloskor, okvädningsord och i värsta fall bilister som kör mot personal för att skrämmas.
Så ser vardagen ut för de anställda på några återvinningscentraler i Norrköping.

Stölder är ett utbrett problem på landets återvinningscentraler. Enligt en färsk rapport från branschorganisationen Avfall Sverige, utsattes 80 procent av landets återvinningscentraler för någon typ av brott under 2023. Oftast stöld. Och på 41 procent av alla anläggningar som besvarat enkäten har personal utsatts för hot eller våld, enligt samma undersökning. 

I Norrköping har problemen eskalerat i år, enligt en anställd vi pratat med. Han vill vara anonym av rädsla för repressalier från arbetsgivaren.

– På helgen när det är som mest folk här kan vi ha 25-50 stölder eller stöldförsök per dag. Det har varit problem i säkert tio år men de sista månaderna så har det bara exploderat, säger den anställde.

Och med det följer risken att utsättas för hot eller våld.

– Jag tror att de flesta av oss kanske skiter i stölderna. Men det är ju obehagligt att ha dem bakom ryggen och inte känna sig trygg. När du ska göra vissa arbetsuppgifter måste du kolla bakom axeln så det inte kommer någon efter ungefär.

De spottar på dig

Han ger några exempel på hotfulla situationer han själv har upplevt.

– De kan ju köra med bilen emot en och sikta och försöka köra på dig. De kan kalla dig för en massa mindre trevliga saker. De spottar på dig eller vad som helst.

Instruktionerna från ledningen är att de ska ringa polis eller väktare. De sista veckorna har de anställda också uppmanats att skriva avvikelserapporter, men cheferna hade nog inte tänkt sig att det skulle bli så många rapporter. Bara den senaste veckan har det blivit cirka 50 sådana rapporter.

– De säger att vi ska skriva rapporter och nu skriver vi rapporterna men då gör vi fel då också när vi upplyser dem.

Arbetet har sökt verksamhetschefen på Nodra, det kommunala bolag som sköter driften av återvinningscentralerna i Norrköping. Hon har inte återkommit.

Fick nej på kameraövevakning

Enligt Arbetsmiljöverkets senaste arbetsmiljöundersökning från i år svarade 15 procent av de anställda i den här typen av verksamhet att de utsatts för hot eller våld det senaste året. Motsvarande siffra för alla branscher sammantaget var 14 procent. Den mest utsatta sektorn är Vård och omsorg där 28 procent utsatts för hot eller våld.

Att problem tycks finns på fler återvinningscentraler vittnar till exempel några domar i Kammarrätten om. Ett återvinningsbolag i Bohuslän ansökte om att få kameraövervaka under öppettiderna med hänvisning till tryggheten för personalen, men fick avslag av integritetsskäl.

Och i Örebro rapporterades nyligen om stölder där man misstänker att hjälp från insidan bidragit. Fyra anställda har polisanmälts och varit avstängda från sitt jobb den senaste månaden och förundersökning pågår.

Jörgen Lundblad är verksamhetschef för avdelningen för avfall vid Örebro kommun. Han vill inte kommentera varför fyra anställda blivit avstängda.

Vad är det som har stulits?

– Utan att prata om just det här fallet så kan jag säga att det som stöldbegärligt är dels skrot, metall har ett värde. Sen kan det handla om datorer och olika typer av elektronik, säger Jörgen Lundblad.

Den anställde i Norrköping nämner samma saker men även bilbatterier, vitvaror och fälgar tillhör sådant som brukar stjälas där.

Han har två förslag för att komma till rätta med problemen.

• Inför bommar. När en närliggande kommun gjorde detta minskade stölderna radikalt.

• Sänk soptaxan och ta betalt för besök på återvinningscentral i kombination med att man måste legitimera sig. Ett sådant system finns i till exempel Kungsbacka, i Västsverige där 15 besök per år är avgiftsfria, efter det kostar det pengar.