Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Chef gick till attack mot fackligt förtroende­valda: “Makalöst” 

I Haninge kommun har fackförbundet Kommunals medlemsvärvare utsatts för hat och hot av en chef när de varit på arbetsplatsbesök.
Händelsen har fått facket att ta fram råd till förtroendevalda om hur de ska bemöta antifackliga chefer.

”Att ni vågar ta er hit”. Tonen var hård. Stämningen blev snabbt hotfull. 

Kommunals medlemsvärvare Cecilia Holm och Annie Lisstrand berättar om hur chockade de blev när de mötte chefen för ett gruppboende. De var där för att träffa Kommunals medlemmar. I stället gick chefen till attack mot Kommunal.  

Ilskan mot Kommunal var uppenbart, skälet var de skärpta dygnsviloreglerna som påverkat schemaläggningen. Chefen gav facket skulden. 

Detta trots att reglerna för dygnsvila är något som fack och arbetsgivare enats om i ett centralt avtal och något som Kommunals värvare inte kan påverka. Ändå kände de att chefen gav dem skulden. 

Chefen gick också till angrepp mot den person som är förhandlingsansvarig för Kommunal, trots att hon inte var närvarande.

En klump i magen

Både Annie Lisstrand och Cecilia Holm kände sig inträngda i ett hörn, obehaget gjorde att de försökte avsluta besöket tidigare än tänkt för att åka vidare till nästa arbetsplats. 

De båda arbetar som barnskötare fyra dagar i veckan, men just på tisdagar har de fackliga uppdrag och besöker fyra till sex arbetsplatser. Något liknande hade de aldrig varit med om.  

– Det tog lång tid innan det släppte, säger Annie Lisstrand.

Länge fanns en oro över vad de skulle möta på arbetsplats som de besökte. En klump i magen dröjde sig kvar. 

Annie Lisstrand och Cecilia Holm i röda jackor står på en utomhustrappa av betong och tittar upp mot kameran genom metallräcken.

Mötet med den aggressiva chefen har påverkat Annie Lisstrand och Cecilia Holm under lång tid.

Tillbaka i Kommunals lokaler berättade de om vad som hänt för Saara Gustafsson, som är Kommunals förhandlingsansvariga. Det ledde till att kollegan gjorde en arbetsskadeanmälan. I utredningen stod mot ord. Hon tog också upp detta med förhandlingschefen. 

– Arbetsgivaren säger att de vill ha en god relation till facket, eftersom vi samverkar. Men jag kan inte påstå att de tar det här på allvar, säger Saara Gustafsson, Kommunal i Haninge. 

Påverkar förtroendet

Nu har det gått några månader, Saara Gustafsson är fortfarande kränkt och ”skitförbannad”.

– Det är makalöst anmärkningsvärt, det är lagstiftning och avtal som är bortom vår makt som lokala företrädare att förändra, det vet arbetsgivaren, säger hon.

Är det en ny facklig företrädare som utsätts för det här, då vill man inte ha det här uppdraget.

Något egentligt stöd tycker inte Saara Gustafsson att hon fick förutom att arbetsgivaren svarade att den ska prata med den chefen. Därför kommer det här påverka hennes förtroende för den här chefen i kommande förhandlingar.

– Är det en ny facklig företrädare som utsätts för det här, då vill man inte ha det här uppdraget, säger Saara Gustafsson.

Ta fram en handlingsplan

KA har pratat med chefen för gruppboendet som inte vill uttala sig. Förhandlingschefen Margareta Jarnevall, som också är enhetschef för strategisk HR i Haninge kommun, svarar i mejl på frågan att agerandet uppfattas som antifackligt.

“Kommunen tar alla anmälningar om kränkande särbehandling på största allvar och arbetar aktivt för en god samverkan mellan arbetsgivare och fackliga parter.” 

Hon poängterat att samverkansavtalet mellan Kommunal och kommunen är en grund för både förhandlingar och arbetsplatsbesök. 

Efter det som inträffat ska Kommunal i Haninge ta fram en handlingsplan för hur fackliga företrädare ska agera i mötet med antifackliga chefer. 

– Det finns en risk att man inte vågar vara med i facket på sådana arbetsplatser, säger Malin Gard, Kommunal i Haninge.