Ida får nöja sig med fem dagar ledigt i sommar – ny lag pressar a-kassor
Flera fackklubbar på a-kassorna är oroliga för ökad press och tekniskt strul inför lagändringen den 1 oktober. För Ida Magnusson på Livs a-kassa innebär förändringen att hon bara hinner ta ut fem dagars semester i sommar.

Ida Magnusson kände att det inte var lönt att söka mer ledigt än fem dagar på grund av arbetsbelastningen.
I sommar kommer ersättningshandläggare Ida Magnusson på Livs a-kassa bara att ta ut totalt fem dagars semester.
En annan kollega tar ut åtta dagar och kollegan Sabina Bosnjakovic tar ut 1,5 veckor – fast utspritt och vid helt olika tillfällen.
– Mer än så fungerar inte just nu. Jag kände inte ens att det var värt att söka för mer, det hade inte blivit beviljat, säger Ida Magnusson som jobbar på Livs a-kassa men är skyddsombud och ordförande för Handels klubb på arbetsplatsen.
Livs a-kassa är en relativt liten organisation och dessutom är man i nuläget två tjänster kort.
De sex handläggarna, fem ersättningshandläggare och en omprövningshandläggare, beskriver hur de just nu gör allt för att alls hålla näsan över vattenytan.
– Är någon sjuk eller vabbar så finns det ingen luft i systemet. Vi har ingen vikarie och kan vissa dagar bara vara tre i stället för fem som ska handlägga och svara i telefon, säger Sabina Bosnjakovic som också är ersättningshandläggare och vice ordförande i arbetsplatsklubben.
Föreläggande stressar
De fick nyligen ett föreläggande från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, om att ärendehandläggning är ojämn. Nu behöver de visa att de levererar i en mer strid ström.
Dessutom tog Livs över avtalet för Gröna näringar från Kommunal i samband med årsskiftet och detta innebär ungefär 2 000 nya medlemmar till Livs a-kassa.
Men några mer personalresurser för det har inte tillsatts.
Att i det läget ställa om verksamheten till att förbereda sig inför att jobba med en ny lag känns oöverstigligt.
– Vi tog upp det med arbetsgivaren redan i februari, att vi ville börja testa oss fram med en ny organisation för att kunna jobba mest effektivt med det nya. Men det fick inte gehör och det enda vi nu får höra är att man kommer att ta tag i det efter sommaren. Men då är det ju redan för sent. Vi bävar inför september, säger Ida Magnusson.
Illa valt datum
Även om Livs a-kassa sticker ut i stressnivå när Handelsnytt ringer runt till de olika klubbarna på a-kassorna, så är flera fackligt förtroendevalda kritiska till att den nya lagen införs just den 1 oktober.
Snart är det semestertider och då går många av a-kassorna på halv bemanning under åtta veckor – styrkan går omlott med fyra lediga veckor var.
– Att införa den här lagen precis efter den perioden skapar onödig stress. Början av hösten är alltid tuff för oss och handlar om att jobba i kapp, nu blir det ännu värre, säger Ingela Hansen, ordförande på Kommunals a-kassa.
Gülseher Aras som är Handels klubbordförande på Sekos a-kassa håller med Ingela Hansen och är kritisk till tidpunkten för när det nya regelverket sjösätts.

Gülseher Aras är ordförande för arbetsplatsklubben på Sekos a-kassa.
Inkomst avgör nivå
– Vi kan heller inte ta in vikarier under semestertider. Det tar ett år att bli självgående som handläggare, förklarar Gülseher Aras.
Den nya lagen som ska införas innebär bland annat att a-kasseersättning enbart ska grundas på inkomst, inte arbetstid.
Dessutom kommer ersättningsnivån att trappas ner snabbare och de 180 extra dagarna till föräldrar med barn under 18 år slopas.
Förberedelserna inför lagändringen har nu påbörjats hos alla, men skiljer sig åt mellan a-kassorna.
Men de flesta förväntas klara den med ordinarie personalstyrka – som dock får jobba mer än vanligt.
Övertidsarbete på helger
Flera klubbar vittnar om övertidsarbete och utbildning på helger för att klara övergången.
– Vi har haft planerad övertid under två lördagar under våren. Det blir troligen fler sådana pass innan oktober, säger Ingela Hansen.
– Vi har blivit beordrade övertid vid två tillfällen. Det har hjälpt oss att ligga bättre till inför sommaren, säger Gülseher Aras.
På IF Metalls a-kassa har vissa som jobbar deltid nu gått upp till heltid tillfälligt, berättar klubbordförande Frida Lönnedahl.
Det har även erbjudits övertidstillfällen på lördagar för att inte hamna efter med handläggningen när utbildningar tar tid.

Frida Lönnedahl, klubbordförande på IF Metalls a-kassa.
Minskad telefontid
– Vi har dessutom minskat vår telefontid för att frigöra tid för att förbereda oss inför den nya lagen.
På Byggnads a-kassa har omställningen fått vänta på grund av hög arbetslöshet bland byggnadsarbetare och målare.
Att arbetsgivaren landade i det beslutet har fackklubben förståelse för, säger klubbordförande Elias Cataño Cayetano.
– Det var för att kratta rabatten och komma i kapp med handläggningen innan vi tog tag i förändringarna.
Men nu har utbildningarna kring dem inletts.
– En förtrupp bland kollegorna lär sig det nya och kommer ta de första ärendena i den nya försäkringen. Sedan utbildas fler successivt, säger Elias Cataño Cayetano.

Elias Cataño Cayetano är klubbordförande på Byggnads a-kassa.
”Våra sidor” blir kvar
Den nya lagen innebär inte något nytt tekniskt system för a-kassorna, utan utbyggda moduler i ”Våra sidor”.
Handläggare på flera a-kassor är oroliga för hur det tekniska kommer att fungera.
– Vi har fått svar som ”systemet kommer lösa det” på centrala frågor. Det känns inte så tryggt, säger Jessica Andersson på Handels a-kassa.
Frågor kring exempelvis omprövningar som hamnar mellan det gamla och nya regelverket är ännu obesvarade.
Teknik skapar oro
– Våra sidor är inte optimalt som det är och då finns det oro för hur det kommer att fungera med allt i den nya lagen, säger Jessica Andersson.
– Jag ska inte sticka under stol med att det finns oro, men jag har inte uppfattat att den är jättestor, säger Elias Cataño Cayetano.
Många som jobbar inom a-kassorna är dock luttrade och har varit med om förändringar förr, säger Frida Lönnedahl.
Kollegorna blir viktiga
– Vi kan ju inte påverka så mycket. Det är Sveriges a-kassor som ansvarar för förändringarna och för hur Våra sidor ska anpassas för att fungera även för den nya lagen, konstaterar hon.
Att kollegor finns för varandra kommer vara extra viktigt under övergången, betonar Gülseher Aras på Sekos a-kassa.
– Människor hanterar förändringar olika, då är det viktigt att prata med varandra och stötta. Det är också viktigt att vara generös med att dela kunskap och erfarenheter, säger hon.
Det håller även Ida Magnusson och Sabina Bosnjakovic på Livs a-kassa med om.
– Så gott det går försöker vi ställa upp för varandra. Vi har en väldigt bra sammanhållning i vår grupp. Det är ett måste när vi upplever att inte arbetsgivaren tar ett mer långsiktigt ansvar för vår arbetsmiljö.
Handelsnytt har sökt föreståndaren för Livs a-kassa, men ännu inte fått återkoppling.