Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Larm från Kriminalvården inför en tuff sommar: ”En tryckkokare”

Med kortad utbildningstid för nyanställda, högre beläggningsgrad samt rapporter om hot och våld är läget tufft inom Kriminalvården. ”Vi ser tyvärr ingen ljusning”, säger Sekos ordförande Gabriella Lavecchia.

En färsk undersökning bland fackförbundet Sekos skyddsombud i Kriminalvården vittnar om en allt tuffare situation på landets häkten och anstalter. Inför sommarens semestrar då vikarier ska ta över späs situationen på ytterligare.

Undersökningen slår bland annat fast att över hälften av skyddsombuden, eller någon av deras nära kollegor, har drabbats av våld under det senaste året.  Tre av fyra svarar att de på samma sätt utsatts för hot.

Har växt snabbt

Enligt Gabriella Lavecchia, ordförande för Seko, går mycket att spåra till den hastighet med vilken kriminalvården har växt under de senaste åren. Hon och en kollega skriver på DN Debatt att sommaren kommer bli tuff.

– Det är ingen överraskning på något sätt. Vi har flera gånger larmat om att vi kommer hamna här, säger hon och fortsätter:

– Takten på förändringarna är vad som skapar problemen. Dels vad gäller dubbelbeläggningarna som vi nu ser är vanligare än enskilda platser, och dels alla de nyanställningar som nu görs. För bara något år sedan krävdes 20 veckors utbildning. I dag har man kortat den till åtta veckor. Alla hinner inte ens gå klart den.  

Enligt Kriminalvårdens egna siffror har beläggningsgraden i häktena ökat från 113 till 119 procent mellan 2023 och 2024. På anstalterna rör det sig om en ökning från 120 till 131 procent under samma år.

”En tryckkokare”

Den stora intagningen av interner och dubbelbeläggningen leder i sin tur till mer ensamarbete. Ett arbete som dessutom ska genomföras av oerfaren personal, säger Gabriella Lavecchia.

”En tryckkokare” är ett ord hon använder för att beskriva situationen.

– Att det på något sätt kommer att smälla det känner nog de flesta en rädsla för just nu. Det bekräftas ju också av de här alarmerande siffrorna från våra skyddsombud. Vi ser tyvärr ingen ljusning.

Ytterligare en fråga som lyfts i rapporten är så kallad otillåten påverkan – en term som kan innefatta alltifrån att interner försöker få personal att medverka i brottslig verksamhet, till att man ber om tjänster så som telefonsamtal och smuggelgods.

Hela nio av tio av skyddsombud uppger att man utsatts för otillåten påverkan de senaste året.

– Problemet är en konsekvens av nyanställningarna och att ny personal lär ut ny personal. Här är det tydligt att våra medlemmar behöver tid och övning.

Mer om Kris i Kriminalvården