Kvinna höggs i halsen – LSS-boende döms för mordförsök
Nu döms en brukare för mordförsök på en undersköterska på ett LSS-boende i Färgelanda. Men redan före mordförsöket hade mannen flera gånger hotat att skada personalen.

(Genrebild)
En nattarbetande undersköterska i Färgelanda i Dalsland var nära att mista livet när hon blev attackerad av en man som bodde på ett LSS-boende.
Kvinnan arbetade ensam på Högsäters rehabiliteringshem när hon plötsligt blev huggen i halsen, med en nagelfil i metall. En jourhavande sjuksköterska åkte dit och stoppade blödningen från halsen, något som räddade hennes liv.
I dag har kvinnan bestående skador.
Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård för mordförsöket. Mannen har erkänt att han huggit kvinnan i halsen.
Hotat personal tidigare
Förutom mordförsöket döms brukaren även för att ha hotat andra anställda, bland annat tre månader före mordförsöket. Skälet var att mannen ville flytta från boendet.
Arbetsgivaren polisanmälde hoten. Men så länge personalen arbetade “lågaffektivt och riskmedvetet” kunde arbetet med mannen fortsätta på boendet, enligt uppgifter till Arbetsmiljöverket, som KA har tagit del av.
Den drabbade kvinnan kände inte till att brukaren hade varit hotfull tidigare, enligt domen vid Vänersborgs tingsrätt.
”Hänsynslöst våld”
En annan utredning har pågått om vilket ansvar företaget hade, alltså om det rör sig om ett arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljöverket har nyligen lämnat in en anmälan om misstänkt arbetsmiljöbrott till polisen, som i sin tur ska utreda vem som eventuellt bär ansvar för att attacken kunde ske.
Åklagaren Hanna Marelius har tidigare sagt till KA att våldet har varit särskilt hänsynslöst. Bland annat har mannen även stampat kvinnan i ansiktet, något som orsakat ett skoavtryck eller liknande i ansiktet, enligt en polis som var på plats.
– Det har varit ett hänsynslöst våld som riktats mot hals, ansikte och huvud. Det skedde i en överrumplande situation och kom från ingenstans. Målsägande har varit försvarslös, säger kammaråklagaren Hanna Marelius.
Mannen ska betala ett skadestånd till den drabbade kvinnan. Han ska också utvisas från Sverige. Domen kan överklagas till högre instans, hovrätten, fram tills den 26 juni i år.