Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Juristen Mattias ser till att skyddsombud inte hindras i sitt jobb: ”Möter människor i kris”

Arbetsrättsjuristen Mattias af Malmborg på LO-TCO Rättsskydd har mött många skyddsombud som råkat i konflikt med sina arbetsgivare.
Han har utbildat skyddsombud och lokalombudsmän om vad som gäller när skyddsombud blir hindrade från att utföra sitt uppdrag. Det tycks ha gett resultat - i Arbetsdomstolen.

Mattias af Malmborg blickar ut genom det stora fönstret som vetter ut mot Hammarby sjöstad.

Sedan en tid tillbaka har LO-TCO Rättsskydd, fackens egen juristbyrå, nya lokaler på tionde våningen i en skyskrapa.

Mattias af Malmborg trivs, men kan inte låta bli att sakna de gamla lokalerna som låg vid Norra Bantorget.

– Det var närmare till fackförbunden där, säger han.

Möter människor i kris

Mattias af Malmborg och hans kolleger hjälper fackförbunden och deras medlemmar med juridiskt stöd i allt från ärenden om uppsägningar och avsked utan saklig grund, till trakasserier och socialförsäkringsärenden.

– Jag möter människor i kris, som blivit skadade, eller dåligt behandlade av sina arbetsgivare. Jag får inblick i så otroligt många olika arbetsmiljöer.

Tanken med LO-TCO Rättsskydd var från början att samla all facklig juridisk kompetens på ett ställe, i stället för att förbundsjuristerna skulle sitta ensamma ute på sina fackförbund.

Så har det fungerat sedan 1971, när verksamheten startade.

”Då var det 75 händer i luften”

Ibland håller Mattias Malmborg och kollegerna också utbildningar som fackförbunden efterfrågar. 

Han och en kollega har hållit i utbildningar som riktats mot LO-förbundens skyddsombud och ombudsmän om hindrande av skyddsombud, bland annat Fastighets regionala skyddsombud och lokalombudsmän.

När de kom till Köping för att utbilda hundra av IF Metalls skyddsombud inledde de dagen med att fråga hur många som blivit hindrade i sitt uppdrag.

Bara sex-sju räckte upp handen. På eftermiddagen ställde Mattias af Malmborg samma fråga igen.

– Då var det 75 händer i luften. Det var nästan lite rysningsmoment. Det är förstås tråkigt att skyddsombuden blir hindrade, men bra att de nu vet om att de blir det. Då kan de ta en ombudsman i hand och begära förhandling om saken.

En man med glasögon tittar in i kameran genom grenar, med en suddig bakgrund.

Mattias af Malmborg minns kyrkogårdsvaktmästaren som blev avskedad efter att ha lagt ut en bild på sociala medier under en sillunch en skärtorsdag med texten ”Äntligen kyrkkaffe”.

Målen om hindrande av skyddombud är fler hos AD

Mattias af Malmborg gläds åt att antalet mål om hindrande av skyddsombud faktiskt blivit fler hos Arbetsdomstolen.

Från något enstaka per år till sex-sju stycken som ligger och väntar på prövning.

Att hindra ett skyddsombud i sitt uppdrag är ett brott mot Arbetsmiljölagen och en kränkning enligt förtroendemannalagen.

– De flesta sådana ärenden görs upp på lokal nivå. Facket går in och konstaterar att skyddsombudet blivit hindrat och arbetsgivaren betalar skadestånd till skyddsombudet och förbundet, säger Mattias af Malmborg.

Det är först när facket och arbetsgivaren inte kan komma överens som fackförbundet kan besluta att ett ärende ska gå vidare för att avgöras i Arbetsdomstolen.

Lade ut bild under sillunch

I yrkesrollen som arbetsrättsjurist ingår att stötta fackens medlemmar genom hela domstolsprocessen.

Det kan vara tufft att vara i en domstol för den som inte har vana av att vara i den miljön.  

– Det blir så allvarligt och stort allting. Det är nästan som en annan värld, säger Mattias af Malmborg.

Genom sina 24 år som anställd på rättsskyddet har det blivit många minnesvärda möten med fackens medlemmar.

Mattias af Malmborg minns till exempel kyrkogårdsvaktmästaren som blev avskedad efter att ha lagt ut en bild på sociala medier under en sillunch en skärtorsdag med texten ” Äntligen kyrkkaffe”

Det tyckte församlingen var grund för avsked. Målet slutade till slut i förlikning och Kyrkogårdsvaktmästaren fick 28 månadslöner.

”Jag möter människor i kris, som blivit skadade, eller dåligt behandlade av sina arbetsgivare. Jag får inblick i så otroligt många olika arbetsmiljöer“, säger Mattias af Malmborg.

Hade slutat få lön

Rådet till alla läsare är att tänka ett extra varv innan man lägger ut den där bilden eller texten på sociala medier som arbetsgivaren kan råka se.

– Det är viktigt att inte bejaka en tystnadskultur, men man bör ändå tänka lite innan och kanske försöka se inlägget lite med arbetsgivarens ögon innan, säger Mattias af Malmborg.

Han har inte haft så många ärenden om uppsägningar eller avsked som gällt Fastighets medlemmar.

– Men en kille hade jag i ett ärende som handlade om löneindrivning. Han hade slutat få lön för att hans arbetsgivare kommit på obestånd.

– Be din ombudsman på facket om hjälp fort som ögat om du märker att du slutat få din lön, säger han.

Annars kan man riskera att inte få ut all ersättning man har rätt till när företaget går i konkurs.