Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Hotfull man tvingade Kommunal att stänga: ”Väldigt obehagligt”

I ett tuffare samhällsklimat riktas mer hat och hot mot företrädare för fackförbundet Kommunal från desperata medlemmar.
I höstas var läget så allvarligt att Kommunal i Huddinge stängde sina lokaler.
– Jag var rädd att han skulle ta reda på var jag bor, säger Carolina Hjortzberg.

Den röda skylten med Kommunals logga skyms både av en häck och ett staket. Lokalerna ligger avsides, belysningen är dålig. I november var det mörkt här.

Då tog Carolina Hjortzberg omvägar, tittade sig noga om innan hon gick mot den trånga gången som leder fram till Kommunals dörr. I tankarna fanns orden som mannen sagt på telefon: 

”Jag ska komma till er och ställa er till svars.” 

Till slut blev läget så allvarligt att Kommunal i Huddinge stängde sina lokaler ovanför torget i Flemingsberg. 

Tuffare klimat

Att finnas på plats här är bra, tycker de fackliga företrädarna. Här arbetar många medlemmar som också bor i de gula, orange, röda och gröna höghusen som är ett landmärke för de som kommer in med tåg till Stockholm. 

När pressen på jobbet ökar, bemanningen är låg och fler och fler riskerar att förlora jobbet blir det också tuffare för Kommunals fackliga företrädare.

De möter medlemmar som redan innan hotet om uppsägning hade svårt att betala hyran eller långtidssjukskrivna som riskerar att bli utförsäkrade. Samtidigt har samhället blivit mer stängt, det är svårare att få ett fysiskt möte med handläggare på både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.  

Den förklaringen ger fackliga företrädare till att deras uppdrag blivit tuffare.

De tror att vi kan utföra mirakel, vi inte kan göra mer än att se till att lagar och avtal följs. En del blir arga när de inte får som de vill och kan uttala hot.

”En gränslös person”

Carolina Hjortzberg tittar ut genom fönstret när hon söker efter rätt ord. 

– Det var väldigt obehagligt. Jag var rädd. Det var en gränslös person. 

Kanske hade han ringt tio gånger, eller fler. Och hoten fortsatte. Om och om igen förklarade Carolina Hjortzberg att Kommunal inte kunde göra mer i det här fallet. Men han ringde igen, alltmer aggressiv ifrågasatte han Kommunal. När han också sökte reda på andra fackliga företrädare blev hotbilden allvarligare.

Carolina Hjortzberg med långt brunt hår och en röd jacka står på ett asfalterat område utanför en byggnad och tittar in i kameran.

Hoten gick så långt att Carolina Hjortzberg övervägde att sluta jobba fackligt.

Då diskuterades om väktare skulle kallas in. Personlarmen bedömdes inte ge tillräckligt skydd. I stället stängdes lokalerna och fem förtroendevalda fick sköta sina uppdrag hemifrån. 

Det var då som Carolina Hjortzberg tänkte att det är lätt att ta reda på var hon bor. Kanske var det här en person med våldskapital, det visste hon inte. 

– Då funderade jag på om jag ska fortsätta jobba med det här eller göra något annat, säger Carolina Hjortzberg, som är facklig på heltid.  

”Tror vi kan utföra mirakel”

Detta var inte första gången som hon upplevde att en medlem reagerade hotfullt på ett besked från facket. I stället är det något som har blivit allt vanligare de senaste fem åren, berättar Carolina Hjortzberg. 

– De tror att vi kan utföra mirakel, vi inte kan göra mer än att se till att lagar och avtal följs. En del blir arga när de inte får som de vill och kan uttala hot, säger hon. 

Det vanligaste är hot på telefon, tonen är hård och många skriker, berättar Carolina Hjortzberg, som upplever ett starkt ifrågasättande. 

Vägrar acceptera svaren

Det är medlemmar som vägrar att acceptera de svar som facket ger. I stället är de övertygade om att Kommunal har fel och hänvisar till kontakter med jurister, ombudsmän i andra fackförbund och vad de läst på nätet.  

För att sätta sig i respekt tar de med sig sin make eller sin son när de ska träffa facket.

Jag skulle inte göra det här om jag var rädd. Men jag blir ledsen över att så många människor tänker att facket är av ondo.

Det här handlar om personärenden, kanske försäkringsärenden eller när medlemmen har svårt att acceptera att arbetsgivaren gett en varning eller att den riskerar att bli uppsagd. 

Allt fler uppträder som rättshaverister, säger Carolina Hjortzberg. Hon anser att det blivit vanligare efter pandemin och tror att det kan bero på isoleringen då och att många sedan dess söker mer i olika forum på internet. 

Hot om självmord 

Fler är desperata och förtvivlade. Den erfarenheten har Therése Ström, facklig företrädare i Uppsala som ofta besöker förskolor och skolor, arbetsplatser där det kan bli uppsägningar.  

– Det är människor som är ensamstående och har svårt att klara hyran, berättar hon. 

Therése Ström, som varit fackligt förtroendevald i mer än tio år, märker hur den psykiska ohälsan ökat, detta är extra tydligt när långtidssjukskrivna riskerar att bli utförsäkrade. Det är då Kommunal fått förtäckta hot om självmord. 

Samhället mer stängt

En förklaring som Therése Ström ger är att samhället har blivit mer stängt. Även om många medlemmar upplever att det är svårt att nå Kommunal via telefon så finns fortfarande möjligheten att träffa Kommunal. Samtidigt gör det enligt, Therése Ström, att facket får hantera svårare ärenden. 

Även om hon sover dåligt ibland, så är hon övertygad om att facket gör skillnad. 

– Jag tror på det fackliga uppdraget. Jag har väldigt bra kollegor som stöttar, säger Therése Ström.

Carolina Hjortzberg med röd jacka och mönstrad klänning står på en stenlagd gård bredvid en flervåningsbyggnad under dagen.

Carolina Hjortzberg säger att hon har blivit lite avtrubbad av hoten och hatet.

Övertygelsen om att facket kan göra skillnad bär även Carolina Hjortzberg i Huddinge. Rädslan från i höstas har släppt. Hon säger själv att hot och hat gjort henne lite avtrubbad. Samtidigt har hon haft stort stöd av andra fackliga företrädare och även gått en kurs där hon stöd, råd och strategier. 

– Jag skulle inte göra det här om jag var rädd. Men jag blir ledsen över att så många människor tänker att facket är av ondo.