Elektrikerna stämmer solcellsföretag på 120 000 kronor
En överenskommelse undertecknad av fack och arbetsgivare blir ett kollektivavtal. Det är inget en enskild anställd kan ändra på. Nu stämmer Elektrikerförbundet ett solcellsföretag för kollektivavtalsbrott.

Niklas Enström, ombudsman Elektrikerförbundet
En solcellsmontör sades upp från ett företag i Göteborg, men fick inte den slutlön han skulle ha. Det saknades totalt 88 000 kronor.
Montören tog hjälp av sitt fackförbund, Elektrikerna, som kallade företaget till förhandling.
Under förhandlingen kom fack och arbetsgivare överens om att företaget skulle betala det de var skyldiga Elektrikernas medlem uppdelat på två tillfällen, med 44 000 kronor per gång.
Men företaget betalade bara ut 44 000 kronor vid ett tillfälle. Någon ytterligare betalning skedde aldrig.
Kollektivavtalsbrott
Enligt Elektrikerförbundet är den överenskommelse som tecknats mellan förbundet och solcellsföretaget i Göteborg att betrakta som ett kollektivavtal, och då inte företaget följt avtalet handlar det om ett kollektivavtalsbrott.
Det innebär att såväl Elektrikerförbundet som dess medlem har rätt till skadestånd.
– I och med att vi skrev under ett avtal med företaget så blir det ett kollektivavtal, kommenterar Niklas Enström, ombudsman vid Elektrikerförbundet och den som driver ärendet åt medlemmen.
Han förklarar mer generellt hur det fungerar:
– Ett kollektivavtal får inte en enskild medlem göra om, utan det är förbundet som äger det. Om vi till exempel skriver i avtalet att en medlem ska ha två månaders lön, och medlemmen sedan ändrar i avtalet till en månad, så gäller inte det.
Ska mötas i AD
I ärendet med solcellsmontören i Göteborg har Elektrikerna stämt företaget att till medlemmen betala dels de 44 000 kronorna som han aldrig fick, dels ett allmänt skadestånd på 25 000 kronor för brott mot kollektivavtalet.
Därutöver har Elektrikerna stämt företaget att betala ytterligare 50 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet.
Därefter har parterna mötts utan att någon förlikning har kunnat ske. Därför ska parterna i stället mötas i Arbetsdomstolen i höst.
Även Byggnads stämmer företaget
Det aktuella företaget har även stämts av Byggnads för felaktig uppsägning av en av deras medlemmar.
Även Byggnads hänvisar till att företaget vid tillfället var bundet av Elektrikernas kollektivavtal, då genom medlemskap i Installatörsföretagen.
Företaget har dock lämnat arbetsgivarorganisationen, men var vid uppsägningstillfället bunden av kollektivavtalet.
Byggnads stämmer företaget på dels den lön de menar att deras medlem haft rätt till men inte fått utbetald, dels på ett allmänt skadestånd på 200 000 kronor.