Det hände på Kommunals kongress 2025
Antirasism, mäns våld mot kvinnor och en känga mot Vårdföretagarna. Det är tre av flera frågor som engagerade under Kommunals kongress 2025. Här berättar vi dag för dag vad som hände och vilka viktiga beslut som togs.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård håller öppningstal på kongressen.
Schemat är ett urval av ämnen.
Kommunalarbetaren uppdaterade löpande under kongressen och berättade vilka viktiga beslut som fattades. Här kan du i efterhand följa kongressen om du inte var på plats.
Fredag 13 juni:
På agendan för dagen:
Utdelning av hedersmedlemskap.
Värvningsfrågor.
Beslut om Framtidsplan.
Det har hänt under dagen:
- Ska Kommunals ledning ta fram ett stickmönster med fackets logga? Det tycker inte städaren Lena Eldstål, kongressombud från Bergslagen, som gav tummen ner. Hon tycker att alla får göra som de vill. Därför har hon tagit med sig en egenstickad logga – något som möttes av applåder och skratt.

Lena Eldstål med sin egenstickade Kommunal-logga.
- Beslut om Kommunals vision får vänta, tidigare i veckan diskuterades ”Vår styrka lyfter Sveriges välfärd.” Nu ska ett nytt förslag tas fram till förbundsmötet 2026.
- Framtidsplanen antogs, men poängterar nu att arbetsmiljöarbetet är brett och även handlar om bemannings- och arbetstidsfrågor, rätten till arbetsskor och arbetskläder samt stressrelaterade frågor, att motverka hot och våld, kränkande särbehandling, identifiera tecken på mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och stötta utsatta medlemmar. Detta var frågor som präglade kongressen.
- Alla på Kommunals kongress lyfter sina röda kort i protest mot Vårdföretagarna. Nu sprids en bild i Kommunals sociala medier för att markera mot arbetsgivarna. Men också för att visa stöd för medlemmarna på privata vårdföretag som varslats om strejk och blockader.

Vårdföretagarna får rött kort av ombuden på Kommunals kongress.
- En tandvårdsförsäkring kommer inte införas, det blir för dyrt för medlemmarna. I stället ska Kommunal påverka politiken för att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet som gäller för sjukvård.
- ”Ingen ska bestämma vad en kvinna ska ha på sig”. Därför har kongressen beslutat att Kommunal tydligt tar ställning emot alla politiska förslag som vill begränsa kvinnors rätt att bära slöja på jobbet.
Torsdag 12 juni:
På agendan för dagen:
- Panelsamtal om hot mot förtroendevalda, med bland annat Kommunals ordförande Malin Ragnegård. Modereras av Arbetets Daniel Swedin i Kommunalarbetarens monter klockan 12.30-12.45.
- Samhällsekonomiska och allmänpolitiska frågor.
- Diskrimineringsfrågor.
- Allmänna pensionssystemsfrågor.
Det har hänt under dagen:
- Det fackliga arbetet kring mäns våld mot kvinnor samt hedersrelaterat våld ska stärkas. Exempel på vad det kan innebära är riktade kampanjer, information till skyddsombud samt att få genomslag via LO:s gemensamma arbete.
- Mångfald ska vara i fokus. Det betyder att Kommunal ska arbeta aktivt för att fler anställda, tjänstemän och ombudsmän representerar den mångfald som finns i medlemskåren och i samhället. Beslutet togs efter en debatt där flera ombud lyfte att de inte kände sig sedda.
- Fler riktade medlemsutbildningar ska finnas för unga personer av unga personer, beslutar Kommunal. Facket ska också arbeta för ett ökat intresse och engagemang. Kommunals centrala ungkommitté har fått i uppdrag att ta fram förslag på ett bättre namn på ungverksamheten inom facket.
- Kommunal har beslutat att målet ska vara att kollektivtrafiken ska drivas i offentlig regi. Dessutom ska man driva frågan att det ska ställas hårdare krav på god arbetsmiljö i alla upphandlingar inom kollektivtrafiken, som bussar.
- Nej till vinst i välfärden är fortsatt Kommunals ståndpunkt. En strategi mot arbetslivskriminalitet ska tas fram.
- Magdalena Andersson, Socialdemokraterna (S), gästade kongressen. Hon poängterade att hot, hat och trakasserier mot fackliga företrädare inte accepteras. Hot mot fackliga är också temat för ett panelsamtal i KA:s kongressmonter idag kl 12.30.
- Kommunal ska fortsätta att samverka med Socialdemokraterna (S). Flera kongressombud debatterade också för en samverkan med andra partier, som Vänsterpartiet. Men andra partier får nöja sig med samarbeten i sakfrågor där medlemmar gynnas. Det är inte samma sak som att ha en uttalad samverkan.
- Karensavdraget i sjukförsäkringen ska bort, där står Kommunal fast. Men facket kommer inte driva möjligheten att få ledigt för vård av sjuka sällskapsdjur eller ”pälsklädda vänner”.
Onsdag 11 juni:
På agendan för dagen:
- Internationella frågor, till exempel motioner om att Kommunal ska bojkotta Israel och visa solidaritet för Palestina.
- Motioner som rör arbetstid, avtal, lön och arbetsmiljö – inklusive arbetsskor och bemanning.
- Frågan om skyddad yrkestitel för fler yrkesgrupper än undersköterskor.
Det har hänt under dagen:
- Kommunal är på väg bort från individuell lön. Kopplingen ska vara tydligare mellan lön, kompetens, utbildning och erfarenhet. Men samtidigt ska lönesättningen avgöras på avtalsområde, alltså i varje bransch. Det slås fast i rapporten ”Lön, makt och värdighet” som antogs av kongressen.
- Hot och våld på jobbet i Kommunals yrkesgrupper ska uppmärksammas mer, facket ska skapa opinion om arbetsmiljöbristerna, arbeta fackligt politiskt och driva en informationskampanj.
- Gratis mensskydd på arbetsplatsen för alla som menstruerar, den frågan ska drivas av Kommunal.
- Pedagogisk lunch ska vara gratis för dem som har pedagogisk måltid som arbetsuppgift, det ska Kommunal arbeta för genom att påverka politiker.
- Grundbemanningen inom fritidshemmen ska höjas. Samtidigt ska Kommunal verka för högre grundbemanning i hela välfärden.
- Jour, alltså tid på jobbet som ger en lägre ersättning än lönen, inom LSS ska utredas.
- Kommunal kommer under eftermiddagen utöka konfliktvarslet mot Vårdföretagarna efter att arbetsgivarna ifrågasatt och kartlagt de medlemmar som tas ut i strejk. Det meddelar avtalssekreterare Johan Ingelskog.
- Kommunal ska jobba för att all personal ska veta var någonstans de ska utföra sin arbetade tid och inte behöva ta sin fritid till att ta reda på det själva. Det beslutades efter en omröstning under en debatt om arbetstider.
- Förbundsstyrelsen ändrar sig – från nej till ja – i två delar av samma motion, som rör konflikten mellan Israel och Palestina. Tidigare har de sagt nej till förslaget att Kommunal tydligt ska ta ställning mot Israels krigsbrott i Palestina och verka för att öka medvetenheten om dessa övergrepp inom fackföreningsrörelsen och det svenska samhället. Nu säger de alltså ja till den delen av motionen. Till exempel kan förbundet bidra med utbildningar inom frågan, säger Kommunals vice ordförande Barbro Andersson. Förbundsstyrelsen säger också ja till att Kommunal ska inta en skarpare och mer aktiv roll i att fördöma krigsbrott i Palestina samt ska ta intiativ till att driva frågan om sanktioner mot Israel. Senare antogs ett uttalande där Kommunal krävde att regeringen med flera ska vidta långtgående sanktioner mot Israel.
Tisdag 10 juni
På agendan för dagen:
- Uppföljning av de beslut som togs på kongressen 2022.
- LO:s ordförande Johan Lindholm håller tal och skådespelaren Bianca Kronlöf föreläser.
- Val av ordförande, övrig förbundsledning och förbundsstyrelse.
Det har hänt under dagen:
- Ett medlemskap för studerande är nu infört i stadgarna, tidigare var det tillfälligt.
- Kommunal ska verka för antirasism. Ett tillägg i stadgarna fick ja efter en livlig debatt. Sedan tidigare ska Kommunal verka för ett samhälle och arbetsliv på grundval av ett demokratiskt, socialistiskt och feministiskt perspektiv.
- LO kräver lagstiftning om rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid och mer pengar till hela förskolan. Kravet ställde LO:s ordförande Johan Lindholm i sitt tal på Kommunals kongress.
- Medlemsavgiften föreslås vara den samma. Förbundsstyrelsen fattar det slutliga beslutet.
- Målet i Kommunals nya framtidsplan är att organisationsgraden ska öka till 80 procent, siktet ska fortfarande vara 600 000 medlemmar. Vid årsskiftet var antalet drygt 499 000. Planen visar också vad Kommunal ska prioritera de tre närmaste åren, bland annat att fortsätta växa, vara starkare lokalt, vara mer tillgängligt, en bra löneutveckling, hållbara arbetstider och avskaffat karensavdrag. Här poängterade Kommunals ordförande Malin Rangegård att facket måste ”mullra” och säga ifrån, inte minst när arbetsgivare försöker tysta facket.
- När Kommunals ordförande Malin Ragnegård presenterar förbundsstyrelsens förslag till ny vision: ”Vår styrka lyfter Sveriges välfärd” uppstår debatt. Tre avdelningar yrkar avslag, bland annat med hänvisning till att alla kommunalare kanske inte känner sig inkluderade i den föreslagna visionen. Visionen går till omröstning, som slutar oavgjort. Frågan tas därför till redaktionsutskottet.
- Kongressen förklaras öppnad av ordförande Malin Ragnegård, efter ett tal där hon pratar om förbundets prioriterade frågor, som arbetstidsförkortning, bättre scheman och bemanning i förskolan.
Val av förbundsledning:
- Malin Ragnegård valdes av en enhällig kongress till förbundsordförande.
- Barbro Andersson valdes, efter sluten omröstning, med 129 röster till vice ordförande mot den andra kandidaten Zandra Michal som fick 75 röster.
- Mahlin Bergman valdes av en enhällig kongress till förbundssekreterare.
- Johan Ingelskog valdes av en enhällig kongress till avtalssekreterare.
Val av förbundsstyrelse:
Valdes enligt valberedningens förslag, efter sluten omröstning.
- André Schwenk – Västra Svealand
- Jenny Markström – Norrbotten
- Karolina Sundberg – Mellersta Norrland
- Lina Jörnkrans – Sydost
- Majlene Westerberg – Mitt
- Markus Svensson – Sydväst
- Nathalie Björfeldt – Västra Svealand
- Olga Krivtsova – Skåne
- Robert Darelius – Vänerväst
- Sofia Ahlfeldt – Västerbotten
- Ulrika Winblad – Väst
- Zandra Michal – Stockholms län
- Zdenka Mardetko – Bergslagen