Kommunals ordförande om hatet mot förtroendevalda: ”Vi ska markera stenhårt”
Vårdpersonal som har fackliga uppdrag för Kommunal vittnar om hat, hot och chefer som tycker att de är besvärliga, något som Kommunalarbetaren berättat om. Malin Ragnegård, ordförande, lovar att facket tar larmen på allvar.

”Det handlar om att se till att det blir konsekvenser för arbetsgivare som gör så här”, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård om de hot som riktas mot förbundets förtroendevalda.
Hur reagerar du på att fackligt förtroendevalda vittnar om hat och hot?
– Det är något vi som fackförening tar på största allvar. Vi ska markera stenhårt, det måste bli konsekvenser när arbetsgivare beter sig så här. Jag upplever att det finns en rädsla både bland fackligt förtroendevalda och anställda generellt över att säga ifrån, agera eller skriva tillbud om brister i arbetsmiljön. Oavsett om känslan stämmer eller inte är känslan livsfarlig, då den leder till tystare arbetsplatser.
Hur ska ni som fackförbund få fler att våga ta på sig fackliga uppdrag på jobbet? När flera beskriver att de känner sig utsatta?
– Det handlar om att se till att det blir konsekvenser för arbetsgivare som gör så här. Hindrande av skyddsombud är inte tillåtet och det är något vi som fackförening alltid ska driva. Vi vill att fler ska orka och våga ta på sig förtroendeuppdrag, det är den enda granaten vi har för att säkerställa en trygg arbetsmiljö. Här behöver vi hjälpas åt, så att förtroendevalda som upplever sig utsatta hör av sig till Kommunal, oavsett om man kontaktar sektionen eller högre upp.
”Hårda ord ibland”
– Vi vill också motverka att vissa upplever att de får sämre lön. Vi vill få tydligare löneavtal som inte är godtyckliga, lönen ska baseras på erfarenhet och kunskap, inte vem chefen tycker bäst om. Men vi behöver också vara ute på arbetsplatserna och visa vårt stöd.
Har du själv utsatts för hat eller hot i din roll som ordförande för Kommunal?
– Det är klart att det är hårda ord ibland, speciellt i sociala medier. Men det är svårt att jämföra det med hur man har det på en arbetsplats. Dels försöker man göra ett bra jobb, men man jobbar också med människor som inte alltid får sina behov tillgodosedda. När man påpekar det möts man av hat och hot av den som ska lösa problemen. Vi vill ha fler som jobbar i välfärden, detta är något arbetsgivare behöver ta åt sig av.