Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Hästavtalen klara – deltidare får mer betalt för övertid

Nu är kollektivavtalen klara för ridlärare, hästskötare och anställda på trav- och galoppbanor. Stridsfrågan om högre ersättning till deltidsanställda löstes utan strejkvarsel.
– Det var den tuffaste nöten att knäcka, säger ridläraren Denise Rudebeck Renström. i avtalsdelegationen.

LO:s gemensamma krav på att deltidsanställda ska få samma ersättning som heltidsanställda vid övertidsarbete har lett till flera strejkvarsel. Nu senast på städavtalet, där strejk bryter ut den 16 juni om Fastighets och arbetsgivarorganisationen Almega inte kommer överens.

Samma ersättning för övertidsarbete

Men på hästavtalen kunde frågan lösas med Almega utan strejkvarsel – från och med nu kompenseras övertidsarbete likadant för alla anställda.

Fastighets tog nyligen över hästavtalen från fackförbundet Kommunal. Ridläraren och det regionala skyddsombudet Denise Rudebeck Renström har suttit i två avtalsdelegationer för Kommunal, men var nu med för första gången för Fastighets.

– Frågan om deltidsanställdas ersättning var den tuffaste nöten att knäcka. På andra avtal har vi ju strejkvarsel för att få igenom det, säger hon.

Tuffa förhandlingar

De avtal som nu är klara är kollektivavtalet för hästskötare hos trav- och galopptränare, kollektivavtalet för banarbetare vid travbanor och galoppbanor och kollektivavtalet för ridlärare, hästskötare och övrig personal hos ridhusföretag.

Löneökningarna på alla tre avtalen följer märket på 6,4 procent fördelat över två år. Denise Rudebeck Renström är nöjd med löneökningarna i stort.

– De följer ju märket. Det har varit ganska tuffa förhandlingar, men vi i delegationen har varit eniga och jag tycker att vi fått avtal som vi kan stå för inför medlemmarna. Vi har haft ett jättebra samarbete inom delegationen och med ombudsmännen, säger Denise Rudebeck Renström.

Frysta löner för ungdomar

Något som Fastighets fått kompromissa med är ungdomslönerna, för anställda upp till och med 18 år. De blir frysta i alla tre hästavtalen, och ökar alltså inte alls de kommande två åren.

– Det är klart att det gör ont. Men det är en kompromiss för att undvika villkorsförsämringar som hade gjort ännu mer ont. Det här gäller inte för de som redan är anställda, utan bara för ungdomar som anställs efter den första juni, säger Kristofer Löfström, som är ansvarig ombudsman för Fastighets hästavtal.

På hästavtalen hade Fastighets även ställt krav på deltidspension och att anställda ska ha rätt till arbetstelefoner. De kraven lyckades inte facket få in i kollektivavtalen.

– Vi hade många diskussioner, men hittade inga lösningar som vi kunde skriva in i kollektivavtalet.  Men vi har inte släppt de frågorna, säger Kristofer Löfström.

Mer om Avtal 2025