Fackliga hotas av arbetsgivare – hånflinande chefer bröt upp Silvanas skåp
Skyddsombudet Silvana Vretoska har polisanmält sina chefer i äldreomsorgen för bestulna fackliga handlingar. Flera fackligt aktiva menar att det blivit svårare att vara förtroendevald och att arbetsgivare skrämmer, omplacerar och ger varningar om man är för obekväm.

Silvana Vretoska, ordförande för Kommunal i Göteborgs stad, har haft kontakter med arbetsplats- och skyddsombud som straffats på olika sätt av sina arbetsgivare. Hon själv har också drabbats.
Arbetsgivares ton mot fackliga representanter har blivit hårdare. Det säger Silvana Vretoska, som är ordförande för facket Kommunal i Göteborg stad och deras 15 000 kommunanställda medlemmar. Och nu har hon fått nog.
Silvana Vretoska har kontakt med arbetsplats- och skyddsombud som jobbar i de olika förvaltningarna och berättar om flera som blivit hindrade, varnade, avstängda och omplacerade efter att ha uppmärksammat arbetsmiljöproblem på sina arbetsplatser.
– Arbetsgivaren säger ofta att det inte handlar om deras fackliga uppdrag, men det är alltid tydligt att det är så. De upplever oss som jobbiga helt enkelt, säger hon.
Cheferna hånflinade
Silvana Vretoska jobbar också på hemtjänsten i Göteborgs stad, där hon är skydds- och arbetsplatsombud, och berättar om en händelse som inträffade under våren.
– När jag kom till jobbet efter lunch en dag fick jag se att låset på mitt skåp var borta. Jag gick bort till cheferna och frågade två av dem om vem som har brutit upp mitt lås, fick ett hånflin tillbaka och svaret att ‘det är någon utav oss två.’
Den som bröt upp skåpet fick med sig fackliga handlingar, säger Silvana Vretoska. Händelsen är polisanmäld.
Monika Bondesson, avdelningschef för hemtjänsten i Göteborg stad, bekräftar att det finns en pågående tvisteförhandling med ett skyddsombud, men kan inte kommentera händelsen ytterligare.
Ombud skrämda till tystnad
– Bara för att vi är duktiga fackliga företrädare, så tror arbetsgivaren att det går att ge sig på oss hur som helst. Vi har chefer som utför härskartekniker, maktmissbruk, nedvärderar och förminskar oss, säger Kommunals Silvana Vretoska.
Av detta har en tystnadskultur vuxit, menar hon, och berättar att många är rädda för att påtala arbetsmiljöproblem. De som gör det blir straffade, säger hon.
– Vi har ombud som mår så dåligt av hur de blir behandlade att de gråter, har skakningar, hjärtklappning, inte sover eller äter och går med klump i magen till jobbet.
”Ingen ska bli utsatt”
När Kommunalarbetaren pratar med Lotta Sjöberg, HR- och kommunikationsdirektör på Göteborg stad, är hon förvånad över uppgifterna om repressalier mot fackliga företrädare.
– Jag träffar fackliga representanter flera gånger i månaden och i de sammanhang jag är i får jag till mig att relationen är god.

Lotta Sjöberg, HR- och kommunikationsdirektör.
Samtidigt, poängterar Lotta Sjöberg, är Göteborg stad en väldigt stor organisation – där det kan hända saker som inte når henne.
Hon uppmanar därför skyddsombud och andra fackliga som känner sig otrygga på arbetsplatsen att höra av sig direkt till henne, centralt fackligt, eller till en HR-chef i den egna förvaltningen – om det känns lättare än att prata med sin närmaste chef.
– Absolut inga fackliga företrädare eller ombud ska bli utsatt för repressalier av Göteborg stad, säger HR-direktören.
Ökat antal tvister
Kommunals avdelning i Göteborg har kunnat se en ökning i tvister som rör hindrande av skyddsombud de senaste tre åren – längre tillbaka än så finns inga exakta siffror på.
Också Kommunal centralt misstänker att antalet fall där skyddsombud hindrats i sitt arbete ökat. Förbundet har inga exakta siffror, men de får fler samtal än tidigare från ombudsmän runt om i landet, med frågor om problem på jobbet för skyddsombud.
Fackets juridiska byrå, LO-TCO Rättsskydd, uppger att de fått fler ärenden som handlar om skyddsombud som hindrats i sitt arbete. Men de fall rättsskyddet driver just nu handlar om skyddsombud från andra fackförbund än Kommunal.
Skyddsombudet slog larm
Ett ärende som Kommunal driver centralt handlar om skyddsombudet Johanna Lindgren. Hon har jobbat som skötare inom akutpsykiatrin i närmare 20 år, men nu har hennes karriär satts på paus och hon är sjukskriven.
Hösten 2024 slog hon larm om anställda som utsätts för slag, sparkar och knivhot av patienter på psykiatriakuten, på Sahlgrenska universitetssjukhuset, i Göteborg. Under ett nattpass funkade inte personlarmen. Därför förbjöd Johanna Lindgren allt arbete på den delen av akuten där larmen inte fungerade, även kallat skyddsstopp.
Arbetsmiljöverket krävde att chefer skulle göra en utredning av händelsen. Det skulle ske i samverkan med skyddsombuden, men trots det struntade cheferna i att involvera Johanna Lindgren och hennes fackliga kollega.
I stället skickade arbetsgivaren en egen utredning där det står att personalen brustit i rutiner. Dessutom har man inte hittat fel på larmen.
Vill inte kommentera
Till slut satte Arbetsmiljöverket ned foten. I ett mejlsvar skriver inspektören att utredningen behöver göras i samarbete med skyddsombuden på Kommunal.
Sahlgrenska universitetssjukhuset avböjer att kommentera enskilda personalärenden. Men i ett mejl till Arbetsmiljöverket framgår det att cheferna anser att utredningen visst gjordes i samverkan med skyddsombuden.
Johanna Lindgren har återigen röstats fram av sina kollegor som skyddsombud för nattpersonalen, men framtiden är oviss. Arbetsgivaren vill tillfälligt flytta henne till en annan arbetsplats, Högsbo sjukhus. Hon ska även sluta arbeta på natten och få en dagstjänst.
“Hela mitt liv har kraschat”
För Johanna Lindgren skulle det innebära en stor förändring av livspusslet. Kommunal lokalt har krävt en oberoende utredning om Sahlgrenska universitetssjukhuset gjort sig skyldiga till kränkande särbehandling.
– Vi har tydligt tagit ställning för Johanna. Som jag ser det angriper man inte bara ett ombud som har stöd i lagen att utföra sin fackliga uppgift, i förlängningen ger man ger sig även på Kommunal som fackförbund, säger Conny Källström, ordförande för Kommunal lokalt på SU psykiatri.
Johanna Lindgren tycker att det har blivit ett hårdare klimat på arbetsplatsen.
– Att vara skyddsombud är ett självmordsuppdrag. Hela mitt liv har kraschat eftersom de vägrar låta mig behålla min nattjänst. De arbetsplatser som verkligen behöver skyddsombud är de platser där det är värst att arbeta fackligt, säger Johanna Lindgren.