Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Region Stockholm kräver ApQ El på 40 miljoner kronor

Hösten 2022 hävde Region Stockholm avtalet med ApQ El efter vad de menar var förfalskade dokument från elföretagets sida. Nu har regionen räknat ut vad de förlorat på affären och kräver ApQ El Stockholm på över 40 miljoner kronor.

I november 2020 beslutade regionfullmäktige i Stockholm att upprätta en ny vårdbyggnad för Danderyds sjukhus. ApQ El Stockholm vann upphandlingen gällande elentreprenaden med lägsta pris: 134 miljoner kronor.

Arbetet påbörjades sommaren 2022. ApQ meddelade att de önskade förskottsbetalning på grund av yttre omständigheter som coronapandemin och kriget i Ukraina.

I slutet av augusti 2022 hölls ett möte där parterna kom överens om att ApQ skulle översända fakturaunderlag samt intyg eller liknande från respektive leverantör för att visa att behovet av förskottsbetalning var kopplat till kriget i Ukraina.

ApQ sände därefter fakturor och annat kostnadsunderlag från sina underentreprenörer till region Stockholms vårdfastighetsbolag, Locum.

När Locum granskade fakturorna visade det sig, enligt Locum, att fakturorna i själva verket var förfalskningar.

Enligt Locum kunde de se att fakturorna var falska genom att underlaget hade felaktiga momsregistreringsnummer, felaktiga företagsloggor och felaktiga fakturanummer som inte stämmer med företagens nummerserier.

Hävning och polisanmälan

I handlingarna till tingsrätten framgår det att Locum dessutom varit i kontakt med de aktuella företagen som bekräftat att handlingarna inte är fakturor från dem.

Därutöver hävdar Locum att ApQ El Stockholm förfalskat försäkringshandlingar.

Med hänvisning till att ApQ, enligt Locum, försökt begå bedrägeri hävde Locum kontraktet i september 2022. Locum polisanmälde även händelsen.

Senare på hösten skickade ApQ:s dåvarande vd ett brev till samarbetspartners och leverantörer och informerade om att företaget hade polisanmält två medarbetare till följd av händelsen med Locum.

Locum menar dock att det var den dåvarande vd:n själv som var den som skickat de förfalskade handlingarna.

Merkostnad på 45 miljoner

Därefter anlitade Locum K4 Elektriska för att färdigställa entreprenaden.

Den pågick till hösten 2024 och under våren har alla fakturor kommit från arbetet, vilket gjort att Locum nu kunnat räkna fram vilka extra kostnader som händelsen har inneburit för regionen.

Kostnaden för entreprenaden blev till slut närmare 180 miljoner kronor, att jämföra med ApQ:s kontraktsumma på 134 miljoner kronor. Locum menar därför att regionen drabbats av en merkostnad på 45 miljoner kronor, plus ränta på dryga tio miljoner kronor.

En utbetalning på 13 miljoner kronor medgavs av försäkringsbolaget, vilket gör att summan slutligen hamnar på dryga 40 miljoner kronor.

”Värnar skattepengar”

Enligt Locum har vare sig ApQ El eller försäkringsbolaget bestridit att Locum haft rätt att häva entreprenadkontraktet.

De menar att det var först i samband med entreprenadens färdigställande som ApQ El Stockholm ändrat sin inställning och vägrat betala för merkostnaderna.

Kvinna med medellångt svart hår har på sig en grå topp och ett halsband.

Locums projektchef Vicky Lau.

Först därefter lämnade region Stockholm in sin stämningsansökan.

– Locum är noggranna med att se till att våra entreprenörer följer avtal och uppförandekod. Vi liksom övriga offentliga i Sverige arbetar aktivt för att motverka oegentligheter. Vi har valt att gå vidare med en stämningsansökan då vi är aktsamma om, och värnar skattepengar som ska nyttjas för vård, kommenterar Locums projektchef Vicky Lau.


Tidningen har varit i kontakt med Andreas Qvarfort, grundare och ordförande för ApQ El. Han svarar på tidningens frågor via mejl: