Nattis stängde – då tvingades undersköterskan Camilla säga upp sig
Antalet kommuner med nattis eller annan barnomsorg på obekväm arbetstid minskar för varje år. En av kommunerna som lagt ner sin verksamhet är Tranemo – och skälet är att det är dyrt.
– Ska jag skita i att skaffa barn för att kunna jobba, säger undersköterskan Camilla Dahlgren.

Just nu är Camilla Dahlgren föräldraledig med sitt andra barn, sonen Milton. Att Tranemo kommun lagt ned nattis ställer till det när hon ska tillbaka till arbetslivet.
När beslutet kom 2022 fick Camilla panik. Som ensamstående utan stöd från sonen Matteos pappa kunde hon inte längre jobba kvällar och helger inom hemtjänsten.
– Jag älskar mitt jobb, det är därför jag har utbildat mig till undersköterska, men utan barnomsorg gick det inte, säger hon.
Att byta yrke var inte heller en lösning.
– Alla mataffärer har öppet till 21-22 på kvällen. Inom industrin är det tvåskift och om jag skulle jobba på snabbmatsrestaurang, så är det sena kvällar där också.
Bara hälften erbjuder nattis
Camilla är långt ifrån ensam. På många håll i landet har barnomsorg på obekväm arbetstid lagts ner. 2018 var det 74 procent av kommunerna som erbjöd tjänsten, förra året var det drygt hälften.
(Texten fortsätter under grafiken)
Grafik: Elin Steen
En av orsakerna bakom nedläggningarna som ofta nämns av kommunföreträdare är att det inte finns något lagkrav på att erbjuda barnomsorg utanför ordinarie öppettider.
En annan orsak som lyfts fram av bland annat kommunchefen i Nordmaling, Thomas Berglund, är att det är en dyrt att bemanna på obekväm arbetstid och att det riktade statsbidraget är lågt.
– När vi lade ner 2019 täckte statsbidraget tio procent av kostnaderna. Det var i grunden ett ekonomiskt beslut. Hade vi haft resurser hade politiken inte valt att göra det, säger han.
”Många kan lösa med mormor”
I Tranemo sparade man 1,7 miljoner på nedläggningen. Utredningen pekade på att många av de familjer som använde nattis skulle få problem, men man valde trots det att stänga ner.
– Vi såg att många kunde lösa det med mor- och farföräldrar. Om behovet skulle öka igen så får vi öppna nattis på nytt, säger Rose Torkelsson (S), tidigare ordförande i lärandeutskottet.
Men någon undersökning av hur behovet ser ut har kommunen inte gjort och är heller inte planerad.
– Vi har inte gjort någon enkätundersökning med arbetsgivare eller föräldrar. Jag får ta med mig frågan till skolchefen.
I kommunen finns både skiftarbete i industrin och dygnet runt-verksamheter inom vård och omsorg.
– Med tanke på det vill vi ju ha kvar nattis, men verksamheten måste gå runt, säger Torkelsson.
Fick säga upp sig
För Camilla Dahlgren innebar nedläggningen att hon tvingades säga upp sig. Hon fick jobb i en annan hemtjänstgrupp där hon lovades att slippa obekväm arbetstid, men snart kom kvälls- och helgpassen tillbaka.
Lösningen blev att hennes mamma var barnvakt – trots att hon närmade sig pensionen och har ryggproblem.
– Det tärde på henne, och på mig att jag var så beroende av henne.

Camilla Dahlgren funderar på att säga upp sig och börja jobba som vikarie för att få ihop tillvaron.
Nu lever Camilla med en ny partner och är föräldraledig med sitt andra barn. Snart ska hon börja arbeta igen och oron inför att få ihop familjeliv och arbete finns kvar. Båda jobbar helg och pusslet går inte ihop.
– Vi jobbar varannan helg för att få ihop det, men då hinner vi aldrig ses. Jag funderar på att säga upp mig igen och leva på vikariat.