Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Kommunerna skär ner på nattis – nu kräver LO att staten agerar

Färre och färre kommuner erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid. LO:s ordförande Johan Lindholm vill se en ändring på det.
- Alla som ska jobba sena kvällar och nätter ska ha en fin bra barnomsorg.
Men skolminister Lotta Edholm (L) vill inte ge några löften utan hänvisar till kommunerna.

Statistiken från Skolverket talar ett tydligt språk. De senaste sju åren har andelen kommuner som erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid minskat från 74 till 53 procent. 58 kommuner har lagt ner under de åren. 

Johan Lindholm menar att man måste undersöka vad det beror på och att det måste åtgärdas.

– Det är alldeles självklart. Alla som ska jobba sena kvällar och nätter ska ha en fin och bra barnomsorg för att kunna sköta jobbet. Det är LO:s arbetare som håller i gång Sverige alla tider på dygnet, det är klart att då måste barnomsorgen fungera. 

Inget lagkrav för kommunerna

I dag finns inget lagkrav på att kommuner ska erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. I skollagen står bara att de ”ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn” när förskola och fritidshem är stängda. Det står också att varje kommun ska göra en bedömning utifrån familjens behov för att föräldrarna ska kunna arbeta. Johan Lindholm har ofta fått höra att det inte görs. 

– Jag vet av mina samtal med medlemmar ute att det här är ett problem för många. 

2016 var det riktade statsbidraget för omsorg på obekväm arbetstid 79 miljoner kronor, nu nio år senare ligger det kvar på samma nivå. Bland annat företrädare för Nordmalings kommun vittnar om att det ersätter mindre än 10 procent av den faktiska kostnaden.  

Johan Lindholm menar att det kan vara dags att se över nivåerna. 

– Om det är ett hinder, så är det tokigt och vi måste titta på det. Det ska inte stå i vägen för att bygga ut förskolan. 

Inget svar om höjt statsbidrag

Skolminister Lotta Edholm vill inte ställa upp på en intervju och svarar inte på frågor om att bara drygt hälften av kommunerna i Sverige erbjuder barnomsorg för familjer där föräldrar arbetar natt, kväll eller helg.

Lotta Edholm med blont hår och glasögon står framför suddiga flaggor från Europeiska unionen och Sverige, och tittar lite åt sidan med neutral min.

Lotta Edholm (L), skolminister.

I en skriftlig kommentar påpekar hon att skollagens skrivning: ”… inte [är] något kommunerna kan bortse från. För att stötta kommunerna i detta finns också ett statsbidrag som kan användas för att anordna omsorg under den tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds.” 

Hon svarar inte på om statsbidraget för omsorg på obekväm arbetstid, som ligger kvar på samma nivå som 2016, borde höjas, men skriver: ”I grund och botten är förskolan ett kommunalt ansvar och det är viktigt att kommunerna tar sitt ansvar här. Regeringen kommer att följa den här utvecklingen.”