Facktoppen sparkades – nu kräver Hamnarbetarförbundet miljonbelopp i skadestånd
Uppsägningen av facktoppen Erik Helgeson står i strid med lagen, enligt Hamnarbetarförbundet som stämmer Gothenburg Roro Terminals och Sveriges Hamnar till Arbetsdomstolen.

Erik Helgeson, Hamnarbetareförbundet.
Han hade rätt till sex månaders uppsägningstid, men stängdes av från jobbet på en gång.
Arbetsgivaren, Gothenburg Roro Terminals, polisanmälde honom dessutom för ”brott mot rikets säkerhet” – en anmälan som polisen inte gick vidare med.
– De har kommit med otroligt grova anklagelser som får stora konsekvenser för mig och framför allt min omgivning, sa Erik Helgeson i samband med händelsen och polisanmälde hamnbolaget för förtal och falsk beskyllning.
Skadestånd på 1,7 miljoner
Uppsägningen var även ogiltig, menar Hamnarbetarförbundet som nu stämmer Gothenburg Roro Terminals och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar för flera brott mot lagen om anställningsskydd (las) och förtroendemannalagen, som bland annat reglerar fackligas rättigheter på arbetsplatsen.
De kräver att skadestånd på totalt runt 1,7 miljoner kronor ska betalas till Erik Helgeson och fackförbundet.
”Erik har sagts upp för att han har utfört fackligt arbete”
Enligt Hamnarbetarförbundet har alla skäl som bolaget angett för att säga upp Erik Helgeson ett direkt samband med hans fackliga uppdrag.
”Det framstår som uppenbart att Erik har sagts upp för att han har utfört fackligt arbete”, står i stämningsansökan.
Bolagets skäl
Anledningen till att bolaget sa upp facktoppen är följande, enligt stämningsansökan:
- Att Erik Helgeson, enligt bolaget, vid två tillfällen under 2020 samt 2023 ”uppvisat ett hotfullt och olämpligt beteende mot arbetsledning och kollegor”.
- Att Erik Helgeson inte uppfyller de krav som ställs i bolagets säkerhetskänsliga verksamhet i och med att han dragit till sig uppmärksamhet i känsliga och säkerhetsavgörande frågor.
- Att Erik Helgeson brutit mot lojalitetsplikten genom att ha kontaktat kunder på ett sätt som kan rubba deras förtroende för arbetsgivaren.
Fackets motivering
Hamnarbetarförbundets motivering till varför bolagets skäl inte är sakligt grundade är bland annat följande, enligt stämningsansökan:
- ”Dessa avser händelser som inträffade när Erik Helgeson agerade i sin fackliga roll och förbundet har bestridit dem som grundlösa.”
- ”Det kan inte anses utgöra en objektivt godtagbar grund för uppsägning som är oberoende av föreningsrättsfrågan när själva kärnan i anklagelsen har avfärdats av Polismyndigheten och Justitiekanslern.”
- ”Bolaget har inte konkretiserat hur Erik Helgeson på ett otillbörligt sätt skulle ha kontaktat kunder eller äventyrat kundrelationer utöver vad som kan följa av en facklig konflikt. Förbundet bestrider för övrigt att Erik överhuvudtaget har kontaktat några kunder.”
”Jävligt jobbig process”
Över telefon berättar Erik Helgeson att det är en ”jävligt jobbig process”.
– Att arbetsgivaren angav att jag är ett ”hot mot rikets säkerhet” är en stämpel jag tvingas leva med fram tills att processen är slut, säger han.
I mitten på juli ska domstolen ta ett snabbt beslut angående två saker i stämningsansökan.
Det ena gäller att Erik Helgeson har varit avstängd från sin arbetsplats sedan allt briserade i februari – något som facket vill ska upphöra.
Domstolen ska också ta beslut om i fall han får ha kvar sin anställning så länge tvisten pågår.
Rättegång våren 2026
Erik Helgeson hoppas därmed att han får komma till sin arbetsplats och träffa sina arbetskamrater i sommar.
– Det hade varit skönt. Både för att kunna sköta mina fackliga uppdrag men också för min egen skull. Det är en ganska stor del av mitt liv och min sociala tillvaro som plötsligt bara försvann, säger han.
Enligt fackets juridiska ombud Frederick Batzler väntas rättegången hållas under våren 2026.
Arbetet har sökt Sveriges Hamnar som skriver att de ”avböjer kommentar under pågående process”. Arbetet har även sökt Gothenburg Roro Terminals.