Trots EU-dom: Därför förhandlar facken om övertidsersättningen
Trots att EU-domstolen redan har slagit fast att lägre övertidsersättning för deltidsanställda är diskriminering, har svenska fackförbund valt att driva frågan i avtalsrörelsen.
– Det är tryggare att få in det i kollektivavtalen, säger Joakim Oscarsson avtalssekreterare på Fastighets.

Joakim Oscarsson, avtalssekreterare på Fastighets.
Att anställda på deltid inte får samma övertidsersättning som heltidsanställda är en väntad konfliktpunkt mellan facken och arbetsgivarna särskilt på städavtalet där så många som 40 procent har deltidstjänster.
LO-förbunden driver frågan gemensamt i årets avtalsförhandlingar, i stället för att gå via Arbetsdomstolen – trots två tydliga domar från EU-domstolen som klassar skillnaden som diskriminering.
– Vi gjorde en rättsutredning och ser att det finns många likheter i svenska avtal med EU-domarna. Svenskt Näringsliv har gjort utredningar på sitt håll och vi ser inte lika på det, säger Joakim Oscarsson.
Tryggare med kollektivavtal
Att driva enskilda rättsfall är enligt Oscarsson både tidskrävande och osäkert – även om ett fackförbund vinner kan det krävas ytterligare prövningar för andra kollektivavtal med olika skrivningar.
– Därför är det tryggare att få till förändringar genom avtalen.
I går varslade Fastighets och Seko om strejk för 600 städare på sju städföretag inom Almega Serviceföretagen.
Företagen levererar tjänster till industrier som exempelvis Scania, LKAB och Astra Zeneca, samt en arbetsplats på Viking Line.
Även Kommunal har varslat om strejk för anställda i privat vård. Om medlingen inte leder till en lösning, bryter strejken ut den 16 juni.
Flera avtal på arbetsmarknaden har tecknats under våren med olika lösningar för att deltidsanställda ska få samma övertidsersättning som heltidsanställda. Exempelvis inom industrin, handeln och fastighetsskötsel.
Almegas krav för höjd ersättning
– Vi har erbjudit våra fackliga motparter samma lösningar som alla andra har på den svenska arbetsmarknaden, men de har valt att gå konfliktvägen i stället, säger Almega serviceföretagens chef Martin Stenmo i ett pressmeddelande.
Enligt Fastighets har Almega haft kostsamma krav på vad deras medlemmar ska betala för att de ska gå med på att justera mertidsersättningen: Frysta ingångslöner, sänkt ersättning för branschvana och sänkt övertidsersättning.
– Städares övertid förtjänar att kompenseras på samma sätt som industriarbetares övertid, säger Fastighets ordförande Inger Lundholm.
Medlingsinstitutet har nu utsett tre medlare: Robert Schön, tidigare vice vd i Industriarbetsgivarna, Gerald Lindberg, tidigare andre ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet och Lenita Granlund, tidigare avtalssekreterare i Kommunal.