Linnéa hann inte dricka vatten på jobbet på hemtjänsten – hamnade på akuten
När politiker i Trollhättan sparar pengar på hemtjänsten hinner undersköterskor inte gå på toaletten eller dricka vatten. Undersköterskan Linnéa kördes till akuten – när hon inte hann dricka tillräckligt med vatten under arbetspasset.

Akutmottagning (genrebild).
Äldreomsorgen är 136 miljoner kronor för dyr, enligt det moderata styret i Trollhättan. Därför ska man spara pengar inom hemtjänsten. Resultatet: ändrade arbetstider, minutstyrda scheman, ökad sjukfrånvaro och personal som inte hinner gå på toaletten.
En undersköterska som KA har pratat med hann inte byta mensskydd. På vägen från ett hemtjänstbesök till kontoret blödde hon igenom byxorna.
– Jag kunde byta byxor ganska fort, men jag hade inga extratrosor. Ska jag behöva ta med det till jobbet? Det känns förnedrande att behöva arbeta i blodiga underkläder, säger undersköterskan, som vill vara anonym.
Enligt chefen borde hon ha berättat att hon behövde mer tid, alltså att hon har mens, och bett en kollega om hjälp. Men alla har det minst lika stressigt, enligt undersköterskan, som tillägger att det inte heller känns okej att behöva skylta med mensen.
Stressen har gjort att anställda, som äter mediciner av privata skäl, har fått frågan om de kan dela med sig till kollegorna, enligt uppgifter till KA. Orsaken? Medicinen minskar tarmarnas muskelaktivitet.
Ingen självklarhet att få låna toaletten
På facket Kommunal rasar man mot politikernas besparingar. Fackets ordförande, Malin Ragnegård, har varit i kontakt med hemtjänstpersonalen. En av dem är Nelly Ryberg, som är facklig företrädare. Hon har själv behövt anpassa sig efter bristen på toapauser.
Att använda toaletten hemma hos de äldre är ingen självklarhet, enligt henne. Till att börja med är det inget personalen kan kräva, för det andra kan det finnas en risk för att sjukdomar sprids.
Alternativet är att åka till hemtjänstens kontor och låna toaletten. Men det finns knep för att slippa behöva gå på toaletten.
Hann inte dricka vatten
Ett exempel är att undvika att dricka för mycket vatten under arbetsdagen. När undersköterskan Linnéa, som egentligen heter något annat, var stressad på jobbet, glömde hon att dricka vatten.
Plötsligt blev hon yr och började kräkas. Kollegorna konstaterade att hon hade förhöjt blodtryck och körde henne till akuten, enligt dokumentation på 1177. På sjukhuset konstaterade läkarna att hon var uttorkad.
Hon ser ingen framtid inom hemtjänsten i Trollhättan.
– Kostymnissarna uppe på stadshuset har noll förståelse för vad vi gör. Men trots det bestämmer de allt, säger Linnéa.
Chefen: ”Gjort vårt bästa”
Fram tills slutet av maj 2025 har totalt 18 anställda valt att sluta i hemtjänsten, enligt siffror som KA begärt ut. Det motsvarar ungefär tre medarbetare per månad hittills i år. Men att mängden personal förändras är vanligt inom hemtjänsten, enligt Daniel Lindström, verksamhetschef.
Att personalen inte hinner gå på toaletten är oacceptabelt, skriver han i ett mejl, och tillägger att personalen ska prata med sin chef eller fackliga företrädare. Just nu utreder kommunen hur de kan göra planeringen bättre för de anställda.
”Vi har gjort vårt bästa för att balansera ekonomiska krav med behovet av en god arbetsmiljö och trygg omsorg. Det är en svår balansgång, och jag är öppen för att justera prioriteringarna utifrån dialog med både personal och brukare”, skriver Daniel Lindström i mejlet.
Politikerns svar
Inom politiken följer man förändringarna i hemtjänsten noggrant, till exempel genom olika rapporter, enligt Ricky Larsson (KD) andre vice ordförande i omsorgsnämnden. Han tycker att det är självklart att personal ska hinna gå på toaletten, men exakt hur det ska gå till är upp till cheferna att bestämma, även om det är politikernas vilja att göra hemtjänsten billigare.
Hur ofta undviker du att dricka för mycket vatten under arbetsdagen?
– Jag vet vad du vill säga med den frågeställningen. Det jag kan säga är att vi som arbetsgivare har en skyldighet att se till att möjligheten finns för att gå på toaletten. Medarbetare ska självklart gå på toaletten, men sedan behöver vi jobba med kostnader inom hemtjänsten. Det här är något vi måste följa noggrant.